Hlavní obsah

Jediný dron zničil celou generaci ptáků

V písku na jednom z ostrovů kalifornské rezervace Bolsa Chica leží stovky vajec, kolem ale nenajdete jediného ptáka. Kolonii rybáků západních vyděsil pád dronu, který nelegálně přelétal nad hnízdištěm. Na tři tisíce ptáků uprchlo a nechalo vejce na pospas osudu. Každoročně se tu vylíhne na 1500 až 2000 ptáků. Letos Bolsa Chica bude o poznání tišší.

Foto: Profimedia.cz

Rybák západní

Článek

Stejně jako jiní ptáci i rybáci západní jsou velmi vnímaví vůči potenciálním hrozbám. Hnízdiště si proto vybírají na místech, kde jim nehrozí žádné nebezpečí. Při narušení pocitu bezpečí pak v rámci zachování kolonie raději svá vejce opustí.

Na umělé ostrůvky, které jsou součástí rezervace Bolsa Chica na kalifornském pobřeží, přilétala kolonie čítající zhruba 3000 rybáků pravidelně. Dron, který se poblíž jejich hnízdiště zřítil 12. května, však donutil ptáky odletět a nechat za sebou 1500 až 2000 vajec.

„Ještě nikdy jsme tady neviděli takovou devastaci,“ uvedla bioložka a environmentalistka Melissa Loeblová pro server Phys.org. „Stále ještě netušíme, kde se ptáci nacházejí,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

Opuštěné osrůvky jsou posázeny vejci. Mláďata se z nich ale nevylíhnou.

Poslední událost s nešťastnými důsledky pro kolonii jsou vyvrcholením náročného roku, během něhož zažila rezervace nárůst počtu turistů, kteří kvůli pandemii častěji vyráželi do přírody. Bohužel přibývá i případů, kdy lidé vyrážejí s drony, aby zachytili co nejatraktivnější záběry přírody, aniž by řešili možné důsledky svého jednání.

Budoucnost kolonie je nejistá

I když rybáci západní nejsou považováni za ohrožený druh, Bolsa Chica je jedno z jejich pouhých čtyř známých hnízdišť. Biologové se nyní obávají, že ptáci nemusí najít další příhodné místo, což je opět výrazně poškodí. Loeblová doufá, že se ptáci stihnout uhnízdit jinde a ještě letos vyvést další snůšku vajec.

Rybákům se na umělých ostrovech líbí

Domácí

Rybáci se krmí sardelemi a sardinkami a jsou nedílnou součástí ekologického řetězce, který teď byl narušen. Lov ryb přitahuje další predátory jako lachtany, tuleně anebo jiné mořské ptáky. Nikdo nyní neví, jak se absence obří kolonie na ostrovech projeví a zda se ptáci příští rok vrátí.

Vědci proto apelují na všechny, kdo by byli v pokušení natočit si úchvatné kousky přírody. Nejen, že se piloti dronů vystavují hrozbě pokuty, mohou také nenapravitelně zničit ostrůvky přírody, kterých je v hustě zalidněné Kalifornii čím dál tím méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám