Hlavní obsah

Rybákům se na umělých ostrovech líbí

Právo, Miroslav Homola

Nové prostory pro hnízdění na jižní Moravě – umělé ostrovy vytvořené na původních mostních pilířích – se ptákům, kteří jsou na seznamu ohrožených druhů, líbí. Hnízdiště na Nových Mlýnech rybákům obecným vytvořilo Povodí Moravy spolu s Českou společností ornitologickou.

Foto: Ondřej Ryška, ČSO

Ohroženým rybákům se s pomocí lidí na umělých hnízdištích začíná dařit.

Článek

Hnízdiště přilákala letos již na začátku hnízdní sezony 52 párů a jejich počet se tak proti loňsku už zdvojnásobil. Některé rodinky již vyvedly mláďata.

„V minulém roce jsme úspěšně otestovali unikátní plovoucí ostrov, který jsme vyvinuli společně s Českou společností ornitologickou. Letos jsme více než zdvojnásobili hnízdní plochy pro rybáka v prostoru bývalého přemostění Dyje, kde jsme na původních pilířích a rampě vytvořili hnízdiště, kde jsou ptáci a jejich mláďata chráněni před predátory, vlnobitím i vyplavením,“ popisuje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Ptáci útočící na 5G vysílače? Konspirátoři jásají nad virálním videem

Koktejl

Na pilířích loni hnízdilo šest párů, letos již na počátku je to 16 párů, na plovoucím ostrově započalo hnízdit párů 25 a na zbytku nádrže 11 párů.

„Hnízdění probíhá v několika vlnách, takže počty porostou a na celkové součty si budeme muset počkat. Je začátek hnízdní sezony a nás těší, že si rybák všechny nové hnízdní plochy oblíbil. Mláďata z první vlny již cvičí křídla a chystají se hnízda opustit,“ hodnotí zástupce České společnosti ornitologické Gašpar Čamlík.

Reklama

Související témata:
Umělá hnízda

Výběr článků

Načítám