Hlavní obsah

Hádku s teenagery řešil Američan plamenometem

Sedmapadesátiletý Andre Abrams z Floridy čelí třem obviněním ze závažného napadení smrtící zbraní bez záměru zabít. Na konci listopadu zaútočil komerčním plamenometem na trojici teenagerů v autě. Vedly ho k tomu dlouhodobé spory se sousedy.

Foto: Profimedia.cz

Hlaveň plamenometu XM42 Lite

Článek

Muž z floridského města Gainesville byl minulý týden propuštěn na kauci ve výši 15 tisíc dolarů (337 tisíc korun) a nyní čeká, zda ho státní zástupce obžaluje.

Abrams měl dlouhodobě spory se sousední rodinou ohledně parkování. V úterý 30. listopadu vyvrcholily, když muže rozčílili tři teenageři, kteří přijeli v autě. Muž k nim podle policie přistoupil se svým plamenometem XM42 Lite a několikrát z něj směrem k autu vypálil.

Plameny se měly dostat zhruba do vzdálenosti jednoho až dvou metrů od auta. „Radím ti, abys mi to auto nezapálil,“ zakřičela podle policie řidička vozu Amari Singletonová.

Trojice mladých pak z auta raději utekla, Abrams následně ještě několikrát k zaparkovanému vozu vypálil.

Plamenomet XM42 je běžně komerčně dostupný

Ashley Gaineyová, matka jedné z dívek, která seděla v autě, uvedla, že Abrams svým plamenometem otravuje okolí už dlouho.

„Když z toho pálí, tak osvítí celou ulici. Dělá to i uprostřed noci, je to tu pak jak za dne,“ uvedla žena pro server ClickOrlando.

Na plamenomet v USA povolení nepotřebujete

Abrams se k případu vyjádřit nechtěl s ohledem na to, že nic není uzavřeno. Vyjádřil se však k rodině, se kterou má spory.

„Tahle rodina – jak to říct – je to to nejhorší, co se téhle čtvrti mohlo stát,“ nebral si servítky. Podle policie přiznal střelbu z plamenometu, důrazně však popřel, že by mířil na lidi.

V USA neexistuje zákon, který by jakkoliv reguloval prodej či držení plamenometů, které nejsou považovány za zbraň. Plamenomet je legální koupit a vlastnit ve všech státech kromě Kalifornie a Marylandu.

Zbraň na nevychované řidiče? Rus namontoval na starou ladu plamenomety

AutoMoto

Model XM42 Lite lze v USA koupit za 700 dolarů (zhruba 16 tisíc korun). Firma, která ho nabízí, nicméně vyžaduje od zákazníků doložení toho, že v minulosti nespáchali trestný čin, zejména žhářství či domácí násilí.

Otázkou tak je, odkud plamenomet získal Abrams, který byl za domácí násilí odsouzen hned ve dvou případech v letech 2002 a 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám