Hlavní obsah

Do třešťského betléma přibudou roušky i očkování

Jana Pechová, Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třešť

Darovníci s rouškou či očkovací centrum, i takové přírůstky rozšíří společný betlém po letošním Dřevořezání v Třešti na Jihlavsku. O uplynulých dnech se na tradiční akci po okolnostmi vynucené roční pauze sjely tři desítky řezbářů z celého Česka.

Foto: Jana Pechová, Právo

Řezbář Antonín Kocman nasadil figurkám roušky.

Článek

V betlémy proslulé Třešti se řezbáři o červencových svátcích scházejí už od roku 2002. Z každého setkání, kde lidé mohou obdivovat hotové výtvory účastníků a sledovat je i při práci, přibývají příspěvky do dnes již skutečně obřího betléma.

Stále rostoucí, každoročně obnovovaná a už dvoupatrová kompozice obsahuje aktuálně kolem 1300 prací a vine se kolem tří stěn jednoho z výstavních sálů expozice Spolku přátel betlémů. Dvě stejné figury v ní ale nenajdete.

„Od samého počátku se lidoví betlemáři inspirovali dobou, v níž žili. Figurky darovníků vždy dostávaly podobu řemeslníků i profesí, které odpovídaly realitě. Až jednou lidi nebudou ani vědět, že tu kdy byla nějaká pandemie, třeba to poslouží jako doklad,“ popsal svoje letošní příspěvky do rostoucího betléma Antonín Kocman, který do Třeště přijel z Hrušovan u Brna.

Sklep v Liberci ukrývá skvost mezi betlémy. Řezbář na něm pracuje už 47 let

Koktejl

Dvě ženské postavičky znázorňují dva po sobě jdoucí roky s covidem a přes obličej mají roušku. Nebude to jediný „covidový“ příspěvek, jiný z řezbářů ztvárnil třeba očkování v centru. S virem se tak vypořádali s humorem sobě vlastním.

„Na těchto setkáních bývá skvělá atmosféra. Navzájem se podíváme, co kdo udělal nového, jak pokračuje rostoucí betlém; každý také řeže trochu jinak, je to inspirace,“ shrnul Zdeněk Liberda z Volar důvody, které ho rok co rok na začátku léta táhnou ze Šumavy na Vysočinu. Živé setkání žádná elektronická komunikace nahradit nedokáže.

Třešťský společný betlém je jedinečným dílem. Obsahuje práce velkého počtu řezbářů a stále roste. Člověčí i zvířecí hemžení v promyšlené stupňovité krajině, umně modelované pomocí pařezů, mechu a dalších přírodnin, korunuje zdejší expozici Spolku přátel betlémů.

Poustevníka Garina zachrání stát

Domácí

Ta o vánočních svátcích tvoří start tzv. betlémské cesty, která od Štěpána do Tří králů láká stovky lidí denně k prohlídce betlémů v třešťských domácnostech. I tuto prastarou tradici, součást seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR, koronavirus vloni vykázal do virtuálního prostoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám