Hlavní obsah

Díky turistické atrakci odhalila rakovinu prsu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovské štěstí měla jednačtyřicetiletá Bal Gillová, když se rozhodla navštívit jednu z turistických atrakcí ve skotském Edinburghu. Návštěvníci byli snímáni termokamerou, na které Gillová zahlédla zdroj tepla na prsou. Doktoři následně potvrdili, že má rakovinu prsu v počátečním stádiu.

Foto: Profimedia.cz

Nádor je znázorněn v tmavě modrém kroužku

Článek

Gillová letos v květnu s rodinou navštívila stálou expozici Camera Obscura a Svět iluzí v Edinburghu. Když si posléze prohlížela fotky, zaujal ji obrázek z termokamery, která snímala návštěvníky. Na fotce měla na prsou zdroj tepla, který tam být neměl.

Gillová následně zašla k doktorovi, jenž ji obratem poslal na vyšetření, které ukázalo, že má rakovinu prsu.

„Teď mám za sebou dvě operace a třetí mě čeká, aby se zabránilo šíření nádoru,“ napsala žena v dopise, který nyní výstava publikovala. „Chtěla jsem vám poděkovat: Bez té kamery bych na to nikdy nepřišla. Vím, že to není účel kamery, ale pro mě to byla návštěva, která mi opravdu změnila život,“ napsala šťastná Gillová.

Generální manažer výstavy Andrew Johnson uvedl, že bylo úžasné, že si Gillová dokázala povšimnout malé skvrnky na obrázku a že okamžitě zareagovala. „Netušili jsme, že naše termokamera má potenciál odhalit tímto způsobem život měnící symptomy,“ dodal Johnson. Nutno dodat, že kamera tyto schopnosti opravdu nemá.

Šťastná shoda okolností

Jak uvedli experti oslovení serverem CNN, v případě Bal Gillové šlo o mimořádně šťastnou náhodu. Lékaři a vědci používání termokamery k diagnostikování rakoviny prsu nedoporučují.

„V minulosti bylo s termokamerami jako nástroji na odhalení rakoviny experimentováno, nikdy však nebyla potvrzena jejich účinnost,“ uvedla onkoložka Tracey Gilliesová.

Samovyšetření prsou může zachránit život

Zdraví

Caroline Rubinová, viceprezidentka Královské radiologické fakulty, vysvětlila, že nádory vyžadují velký přísun krve, a proto generují teplo. Jenže se liší, co do velikosti i polohy. „Termografická zařízení nejsou natolik citlivá, aby mohla být považována za spolehlivou metodu odhalení rakoviny prsu,“ řekla Rubinová pro CNN.

Mamografy jsou proti tomu osvědčenou metodou a každá žena by měla odcházet na pravidelné vyšetření, dodala Rubinová. Říjen je Mezinárodním měsícem boje proti rakovině prsu, jež je druhou nejčastější rakovinou u žen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám