Hlavní obsah

Díky pandemii vzniklo přátelství, které by jinak nikdy nevzešlo

Novinky, zkr
Londýn/Paříž

Francouzka Jacqueline Toluová a Brit Elliot Bellman si každý týden spolu povídají přes chatovací aplikaci. Už půl roku. Jejich cesty spletla dohromady současná koronavirová pandemie a vůbec jim nevadí, že jemu je 20 a jí 98 let, píše agentura Reuter.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dvacetiletý Brit a skoro stoletá Francouzka si spolu povídají každé pondělíVideo: Reuters

 
Článek

Neobvyklé přátelství vzniklo díky programu Shareami. Ten propojuje staré lidi s cizojazyčnými studenty. Cílem je na jedné straně pomoci mladým při studiu cizího jazyka konverzací s rodilým mluvčím a na druhé nabídnout starším možnost překonat osamělost, kterou kvůli dlouhotrvajícím koronavirovým opatřením řada z nich trpí.

Bellman studuje třetím rokem na univerzitě ve Warwicku francouzštinu, španělštinu a japonštinu. V plánu měl, že letos bude první z jazyků studovat přímo ve Francii, jenže koronavirus mu v tom zabránil. Toluová, která žije v domově důchodců u Paříže, zase trpí osamělostí kvůli zákazu návštěv. Proto si spolu každé pondělí začali na dálku povídat.

Únik z reality

„Byl jsem nervózní ze setkání s cizí osobou, která je zcela jiné generace, odlišné kultury, cizího jazyka. Ale když jsem si s ní začal povídat, mluvilo se mi s ní moc dobře. Je velmi vtipná, udržuje konverzaci plynulou,“ popsal Bellman.

Věkový rozdíl přitom není vůbec na překážku. „Když mě bylo 20, odehrál se Den D. To si pamatuji, když mi bylo 20. V Normandii jsme měli co jíst, ne jako v Paříži, kde umírali lidé hladem,“ vyprávěla seniorka o svých zážitcích z druhé světové války v jednom z chatů svému novému přítelovi z britského Kentu. Pro ni jsou podle jejích slov každotýdenní hovory únikem z reality, alespoň v její mysli. „Je to pro mě velké potěšení,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám