Hlavní obsah

Co radí dětem 500 let stará kniha? Některé věci se nemění

Novinky, tcs

Člověk a společnost se v průběhu století dramaticky proměnili, proto občas překvapí, že některé problémy zůstávají stejné už dlouhá staletí. Dokazuje to anglická kniha z konce 15. století, která obsahuje rady, jak by se děti měly chovat ve společnosti.

Foto: British Library/Public Domain

Jedna ze stran manuskriptu Lytille Childrenes Lytil Boke, který poučuje děti, jak by se měly chovat u dvora.

Článek

Manuskript s názvem Lytille Childrenes Lytil Boke (v současné angličtině The Little Children’s Little Book, tedy Malá kniha pro malé děti) pochází z 80. let 15. století a ukazuje, že rodiče při výchově svých ratolestí řeší obdobné problémy. Kniha je věnovaná dětem, respektive jejich rodičům, aby věděli, jak se mají chovat u dvora a mezi šlechtou.

„Nešťourejte se v uších nebo v nose,“ radí příručka malým dětem. Milovníci angličtiny jistě ocení tuto větu v původním znění: Pyke notte thyne errys nothyr thy nostrellys. Další rady se nesou v podobném duchu. Děti by „neměly plivat přes stůl“ (Spette not ovyr thy tabylle) a už vůbec by „neměly krkat, jako kdyby měly fazoli v krku“ (Bulle not as a bene were in thi throote).

I další cenné rady by se daly vztáhnout na dnešní dobu. „Nešťourej se nožem v puse,“ asi nejeden současný rodič použil, i když spíše ve znění: Nestrkej nůž do pusy.

Příručka obsahuje rovněž jednu poměrně specifickou radu, kterou dnes už příliš neuslyšíme: „Nebuď příliš chamtivý, když donesou sýr“. V dnešní době se to dá zřejmě vztáhnout spíše na cukrovinky.

I v roce 1404 si lidé dávali novoroční předsevzetí. Končila podobně jako naše

Koktejl

Autor manuskriptu podotýká, že slušné a vybrané chování není jen otázkou sociálního postavení, ale zdvořilost a etiketa pochází přímo od Boha. Návody na to, jak se správně a vybraně chovat byly v Anglii, Francii a dalších částech Evropy od 13. do 18. století nesmírně populární.

Už staří Římané měli rádi laciné suvenýry s vtipnými nápisy

Koktejl

Lytille Childrenes Lytil Boke je součástí projektu Discovering Children’s Book Objevování dětských knih). Stránka projektu Britské knihovny obsahuje zdigitalizované knihy z průběhu věků věnující se právě dětem. Mezi další historické skvosty patří například 2000 let staré tabulky ze starého Řecka s domácím úkolem.

Reklama

Výběr článků

Načítám