Hlavní obsah

Chlapci se ztratili v mrazivé bouři. Celou noc chránili svými těly nejmladšího

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aljaška

Drama, které málem skončilo tragédií, se minulý víkend odehrálo v aljašské vesnici Nunam Iqua. Čtveřice dětí ve věku od 2 do 14 let si v neděli vyrazila na projížďku na sněžném skútru. Zastihla je však bouře. Ve vánici, při které vítr dosahoval rychlosti kolem 100 kilometrů za hodinu a teplota klesla až na 42 stupňů pod nulou, pak děti musely strávit děsivou noc. Zachovaly však obrovskou duchapřítomnost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bylo kolem půl sedmé večer. Na pár domků, jejž dohromady tvoří vesničku Nunam Iqua, začal padat sníh a vítr zlověstně sílil. Čtyři chlapci, Christopher Johnson (14), jeho o šest let mladší bratr Frank a jejich sedmiletý bratranec Ethan Camille si před několika hodinami vyrazili na projížďku na sněžném skútru a ještě se nevrátili. Situace byla o to vážnější, že s sebou Frank a Christopher měli i nejmladšího bratra Treye, kterému byly teprve dva roky.

Právě tehdy dostaly aljašské bezpečnostní složky hlášení o čtyřech ztracených dětech. I vzhledem k blížící se sněhové bouři se do pátrání zapojilo všechno, „co mělo ruce a nohy“. Do vzduchu vyrazily vrtulníky, brzo však muselo být pátrání ve vzduchu odvoláno. Bouře zesílila a viditelnost byla téměř nulová.

Foto: repro Twitter KTVA 11 News

Sedmiletý Ethan už s úsměvem na tváři v nemocnici v Anchorage.

Vítr v tu dobu dosahoval rychlosti kolem 100 kilometrů za hodinu a teplota rapidně klesala. V noci už se dostala až na mínus 42 stupňů Celsia. Podle úřadů takové počasí způsobuje na holé kůži omrzliny už do deseti minut.

Pátrání bylo přerušeno a Karen Camilleové, matce tří sourozenců, nezbylo než doufat v zázrak. Hned za úsvitu vyrazily znovu pátrací týmy do terénu pokrytého hlubokým sněhem. Hledat čtyři chlapce bylo však téměř jako hledat jehlu v kupce sena.

Hlavně chránit dvouletého bratra

Bryan Simon stál v čele čtyřčlenné skupiny dobrovolníků, která se do divočiny vydala na sněžných skútrech v pondělí časně ráno. Zhruba kolem půl jedenácté dopoledne zkoumali odlehlou oblast podél řeky Black River zhruba třicet kilometrů od vesnice. Simon si všiml podivného hrbolu v jedné ze závějí.

Pětiletá dívka na Aljašce ušla téměř kilometr v 35stupňovém mraze s bráškou v náručí

Amerika

„Nevypadalo to přirozeně. A když jsem přišel blíž, viděl jsem, že se to hýbe,“ uvedl pro Anchorage Daily News Simon. „Nemohl jsem uvěřit vlastním očím,“ popsal ty okamžiky Simon. Ihned přivolal svůj tým, protože mu bylo jasné, že našel jednoho z chlapců. Alespoň to si myslel, protože viděl jenom toho nejstaršího.

Chlapci totiž v bouři napospas živlům zachovali nebývalou duchapřítomnost. Vykopali díru zhruba 30 centimetrů hlubokou a metr v průměru. Do ní se schoulili tak, aby chránili svého nejmladšího sourozence. „To mimino bylo tam,“ popsal své překvapení Simon. „Nejstarší chlapec ležel na něm, osmiletý kluk zleva a sedmiletý zprava,“ řekl Simon.

Záchranný tým se dal okamžitě do práce a chlapce, kteří byli vážně podchlazení, začal ošetřovat. Do patnácti minut byla na místě helikoptéra a chlapce v kritickém stavu převezla do nemocnice. „Upřímně, nedokážu si vysvětlit, jak to dokázali přežít. Vůle k životu těch chlapců je prostě úžasná,“ dodal další člen záchranného týmu Herschel Sundown.

V nemocnici zůstává už jen Ethan

V průběhu týdne přišla z nemocnice v Bethelu dobrá zpráva, dvouletý chlapec byl zcela v pořádku, po dvou dnech propustili i osmiletého Franka a čtrnáctiletého Christophera, který na tom byl, co se týče ohrožení života, nejhůře.

V mrazivé divočině přežil muž i díky videím z internetu

Muži

Sedmiletý Ethan byl převezen na specializované oddělení v Anchorage. Ve vánici totiž ztratil rukavice a utrpěl vážné omrzliny prstů. V pátek však aljašským médiím šťastná matka mohla potvrdit, že i on bude v pořádku. Prozatím však zůstává v péči lékařů.

Reklama

Výběr článků

Načítám