Hlavní obsah

V mrazivé divočině přežil muž i díky videím z internetu

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak blízko člověk může být smrti, poznal třicetiletý Američan Tyson Steele. Po požáru jeho chaty na Aljašce byl nucen přežít více než tři týdny v mrazivých teplotách s velmi omezeným množstvím potravin, jak informoval server BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Helikoptéra našla na Aljašce muže u vyhořelé chaty díky nápisu SOS ve sněhuVideo: Reuters

 
Článek

Když záchranáři dostali zprávu od zneklidněných rodinných příslušníků, aby zkontrolovali Steeleho, jenž si v září koupil chatu na aljašské samotě a delší dobu se neozval, vydali se na průzkum. Promrzlého muže uviděli z helikoptéry poblíž chaty, kde Steele do sněhu napsal zprávu „SOS”.

Jakmile třicetiletý muž, jenž v chatě žil sám se svým psem, začal vyprávět svůj příběh, ukázalo se, že měl skutečně velké štěstí. „Všechno to začalo hloupou chybou. Dal jsem do kamen velký kus lepenky a z komínu vyšla jiskra, která v noci zapálila střechu chaty,” začal vyprávět muž.

Vzhledem k tomu, že od září v chatě žil sám, není si Steele zcela jistý, kdy k požáru došlo. „Myslím si, že to bylo někdy okolo 17. prosince. Vzbudilo mě kapání spáleného plastu ze střechy chaty, která byla vyrobena ze dřeva, a právě nepromokavých plastových plachet,” uvedl.

Ruský panelák se proměnil v ledové peklo. Uvnitř žijí čtyři rodiny

Koktejl

Jakmile vyšel ven, uvědomil si, že chata hoří a na její záchranu je už pozdě. „Vzal jsem si jen boty a bundu. Pak jsem se vrátil dovnitř, abych na poslední chvíli vynesl ven pušku a nějaké deky, ale musel jsem spěchat, protože místnost už byla zaplněná kouřem,” popsal dramatické okamžiky.

Nestihl zachránit mobilního telefon a bohužel ani svého labradora, který zůstal uvnitř. „Myslel jsem si, že vyběhl se mnou, ale zůstal uvnitř. Uvědomil jsem si to, až když jsem slyšel jeho vytí,” mluvil o zdrcující chvíli Steele, jenž si podle svých slov mohl oči vybrečet.

Udržoval oheň

Ačkoliv se snažil na chatu naházet sníh, svůj příbytek zachránit nedokázal a začala tak bitva o holý život. Z trosek chaty vynesl použitelné plechovky jídla, které přežily žár. „Stejně všechny chutnaly jako spálený plast,” řek.

Ze zbytků plachty si po prvních dnech strávených v provizorním iglú postavil jednoduchý stan, který se stal na další tři týdny jeho útočištěm, zatímco venku panovaly teploty pod bodem mrazu.

Zásadním faktorem pro přežití se stalo udržení ohně, který přiživoval Steele kůrou stromů. Do sněhu také napsal vzkaz pro záchranáře a udělal stezku k zamrzlému jezeru, kde by mohlo letadlo případně přistát.

„Nemám žádný speciální trénink přežití, ale jsem zvyklý žít venku a viděl jsem spoustu videí na YouTube,” vysvětlil muž, který se pomalu chystal na nebezpečnou cestou do 30 kilometrů vzdáleného města.

Nyní se díky záchranářům chystá navštívit svoji rodinu v Salt Lake City. „Mají tam psa, bude to taková moje terapie,” dodal na závěr.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám