Hlavní obsah

Čech objevil u oceánu dávno utopenou kameru a rozjel pátrací akci

Velmi netradiční zpestření služební cesty do Španělska zažil tento týden Filip M., povoláním řidič z Říčan. Nedaleko francouzského města Bidart na pobřeží Atlantiku objevil dávno ztracenou kameru, uvnitř které se zachovala paměťová karta. Filip se rozhodl, že původního majitele vyhledá, což se nakonec povedlo velmi rychle.

Záběry z utopené akční kamery nakonec přispěly k šťastnému konci.Video: Filip M., Novinky

 
Článek

GoPro kameru si před devíti lety vzal s sebou do vody neznámý muž. Vlna však jeho zařízení spláchla ze surfařského prkna na dno oceánu, kde kamera zůstala ležet až do této neděle.

„Kameru jsem objevil na pláži d’Uhabia ve Francii. Zastavil jsem se tam cestou do Španělska, kam jsem pracovně mířil. Ze zvědavosti jsem kameru odnesl do auta a zjistil, že je uvnitř neporušená paměťová karta,“ popsal Novinkám Filip.

„Řekl jsem si, že zkusím vložit kartu do svého telefonu a podívám se, co na ní je. K mému překvapení jsem objevil devět let staré video, které natočil původní majitel těsně před tím, než vlna vzala kameru s sebou. Pak mě napadlo, že bych mohl vypátrat muže na videu,“ řekl.

Foto: archiv nálezce, Novinky

Uvnitř byla neporušená paměťová karta.

Jak ale najít někoho naprosto cizího, pouze na základě devět let starého záznamu, který navíc trvá jen několik málo vteřin? „Zkusil jsem zapátrat na sociálních sítích. Oslovil jsem různé cestovatelské skupiny, poprosil veřejnost o pomoc. Našlo se pár lidí, kteří mají vazby ve Francii, a ti dostali příběh za hranice. Nakonec se to skutečně povedlo a do 24 hodin se mi ozval na můj instagramový profil původní majitel,“ uvedl Filip.

Foto: archiv nálezce, Novinky

Kameru vydal oceán po devíti letech ve vodě.

Ten je nyní s Francouzem, jenž už se zřejmě s kamerou dávno rozloučil, v kontaktu. „Pokud ještě pojedu pracovně do Španělska, mohl bych mu předat kameru osobně, ale tomu moc šancí nedávám. Každopádně jsme v kontaktu a kameru s paměťovou kartou mu kdyžtak pošlu poštou,“ odhalil Filip další osud ztraceného zařízení.

Nálezce Filip M. je vášnivým rybářem.

„Je to náhodička. Člověk si na chvilku odpočine 2000 kilometrů od domova, na pláži objeví ztracenou kameru a během chvíle se mu podaří vypátrat majitele,“ dodal Filip, jenž je sám vášnivým rybářem. Je jisté, že francouzský úlovek se směle může zařadit k těm doposud nejzajímavějším.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám