Hlavní obsah

82letá babička je nejstarším rumunským desperátem na útěku. Pašovala marihuanu do vězení

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdaleka nejstarším rumunským občanem, který se ukrývá před zákonem, se stala dvaaosmdesátiletá Elena Mladinová. Rumunské úřady po ní pátrají poté, co byla na čtyři roky odsouzena za pašování a prodej marihuany do jedné z tamních věznic. Podle všeho však Mladinová uprchla do Austrálie a nemá nejmenší chuť se do Rumunska vracet. Informoval o tom server Euro News.

Foto: Rumunská policie

V rumunské databázi hledaných osob je Rumunka suverénně nejstarší

Článek

Do křížku se zákonem se Mladinová dostala v roce 2014. Tehdy šla navštívit svého synovce do jedné z rumunských věznic, který si za mřížemi odpykával trest za řízení bez řidičského průkazu.

Mladinová s sebou nesla kastrol zelných závitků, ostraze ovšem neušlo, že nejde jenom o zelí. Uvnitř závitků totiž byly sáčky s marihuanou. Následná policejní prohlídka odhalila u Mladinové doma zásoby dalších zhruba 2 kilogramů marihuany. Seniorka byla stíhána na svobodě, když ale došlo na soudní přelíčení, ani jednou se k soudu nedostavila.

Tunelář Majský nebude vydán na Slovensko. Cítí se být Čechem

Krimi

Nenastoupila pak ani do výkonu trestu, když ji soud potrestal čtyřletým vězením. Mezitím úřady zjistily, že Mladinová vycestovala do Austrálie a nemá v úmyslu se do své vlasti vrátit, údajně ze zdravotních důvodů.

Odvolací soud Mladinové zkrátil trest na polovinu s ohledem na její věk a předchozí bezúhonnost. Není však jisté, že Austrálie ženu vydá, musely by to nejprve schválit tamní soudy, které se řídí extradiční dohodou, kterou Rumunsko uzavřelo ještě s Velkou Británií v roce 1894. Elena Mladinová tak zatím zůstává nejstarším hledaným občanem v historii Rumunska.

Reklama

Výběr článků

Načítám