Hlavní obsah

Rodinný domek u Ontarijského jezera se proměnil v led

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina Whelanových vlastní už více než 85 let prázdninový domek na pláži Ramona Beach u jezera Ontario. Když se do něj na přelomu února a března rodina vydala, zůstala v šoku. Mrazivé počasí v kombinaci se silnými poryvy větru proměnilo jejich zamilovaný dům v led.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Úplně nás to zničilo,“ sdělila Maureen Whelanová serveru BBC, který o události informoval.

Lidé žijící v oblasti velkých jezer se musí v těchto dnech vyrovnávat z extrémně chladnou zimou. Silné větry dosahující rychlosti kolem 112 kilometrů za hodinu vytvořily na jezerech velké vlny, které vyvrhují kusy ledu, voda vylitá z břehů navíc rychle zamrzá.

Takto vypadal dům předtím.

Domu Whelanových, který stojí mimo záplavovou oblast, nepomohla ani protipovodňová bariéra. Led a zmrzlý sníh sahá téměř až po střechu domu. „Bojíme se, že až to začne tát, voda všechno zničí,“ uvedla žena pro server CNYCentral. Podobný osud potkal ještě několik letních domů v sousedství.

Minulý víkend se rodina s přáteli alespoň pokusila odstranit co největší množství ledu. Zároveň vytvořila u domu několik odtokových kanálů. Podařilo se jim rovněž dostat dovnitř a umístit tam několik pump připravených vodu odčerpat.

„Jsme čtvrtá generace, která dům využívá. Ukrývá tolik vzpomínek,“ posteskla si Maureen. Zda se ho povede zachránit, ukáže až čas a jarní tání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám