Hlavní obsah

Erijské jezero vyvrhuje obří kusy ledu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohybovat se v současné době u kanadských břehů Erijského jezera nemusí být zrovna ten nejlepší nápad. Jak dokazuje nahrávka pořízená v neděli, jezero na břeh vyvrhuje obrovské kusy ledu. Může za to souhra různých nepříznivých povětrnostních podmínek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ledy na Erijském jezeřeVideo: AP

 
Článek

Dramatické záběry od břehů Erijského jezera natočil v neděli v kanadském Fort Erie Geroge Kourounis. Kusy ledu, které voda vytlačila na břeh, jen o kousek míjely přihlížející. „Jednomu kusu ledu jsme unikli jenom o vlásek,“ řekl Kourounis.

Kanadské ministerstvo přírodních zdrojů a lesnictví uvedlo, že kvůli povětrnostním podmínkám se hladina Erijského jezera zvedla v průměru o 2,1 metru. Silné větry pak způsobily obrovské vlny na všech pěti Velkých jezerech.

Fenomén vyvrhování ledu se nazývá ice shove, v češtině sněhovo-ledový splaz. Na břehu jezer či oceánů se hromadí obrovské haldy ledu vysoké až 12 metrů. Někdy je splaz nazýván ledovým tsunami, ale charakterem je podobný spíše ledovci, protože tající led se posléze pohybuje po okolní krajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám