Hlavní obsah

Podmínkou úspěchu v celosvětové konkurenci je více inovací

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle aktuálního srovnávacího přehledu výzkumu a inovací nazvaného Unie 2011 zlepšily svou inovační výkonnost téměř všechny členské státy Evropské unie. Avšak tempo tohoto růstu se zpomaluje a EU stále zaostává za světovými lídry v oblasti inovací – Spojenými státy, Japonskem a Jižní Koreou.

Foto: Profimedia.cz

Evropský výzkumný prostor by měl přitáhnout ty nejlepší talenty z celého světa.

Článek

V Evropské unii potvrzuje pověst nejinovativnější země Švédsko. Za ním pak v pomyslném žebříčku těsně následují Dánsko, Německo a Finsko.

Důraz na soukromý sektor

Antonio Tajani, místopředseda Evropské komise a komisař odpovědný za průmysl a podnikání, uvedl: „Letošní výsledky přinášejí jasné varování, že na podporu inovací je třeba vynaložit větší úsilí. Chceme-li dohnat náskok našich hlavních hospodářských partnerů a překonat současnou krizi, musíme veškerou pozornost věnovat právě inovacím. Spoléhám zejména na soukromý sektor, neboť je zřejmé, že bez něj lze na poli inovací uspět jen stěží.“

Dostat výzkum na špičkovou úroveň

Srovnávací přehled výzkumu a inovací rovněž odhalil, že Evropa za USA zaostává i v oblasti špičkového výzkumu. „Potřebujeme nutně, aby Evropský výzkumný prostor vytvořil podmínky pro špičkovou odbornou úroveň a aby přitáhl a udržel ty nejlepší talenty z celého světa,“ vyzvala Máire Geoghegan-Quinnová, komisařka pro výzkum, inovace a vědu.

Pořadí inovátorů v Evropě

Podle srovnávacího přehledu výzkumu a inovací Unie 2011 jsou členské státy rozděleny do čtyř skupin:

Vedoucí inovátoři: Švédsko, Dánsko, Německo a Finsko.

Příznivci inovací: Belgie, Spojené království, Nizozemsko, Rakousko, Lucembursko, Irsko, Francie, Slovinsko, Kypr a Estonsko – jejich výsledky se blíží průměru EU 27.

Umírnění inovátoři: Itálie, Portugalsko, Česká republika, Španělsko, Maďarsko, Řecko, Malta, Slovensko a Polsko – jejich výsledky nedosahují průměru EU27.

Skromní inovátoři: Rumunsko, Litva, Bulharsko a Lotyšsko – jejich výsledky jsou výrazně pod úrovní průměru evropské sedmadvacítky.

Reklama

Výběr článků

Načítám