Hlavní obsah

Šéf Saddámova tribunálu čelí obvinění z vraždy

Právo, CNN, BBC, tur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácký soud už na prominenta Sálima Šalabího vydal zatykač Sálim Šalabí, který stojí již několik měsíců v čele iráckého tribunálu pro stíhání zločinů Saddáma Husajna a dalších špiček svrženého baasistického režimu, je hledán pro podezření z vraždy.

Foto: Martin Mikliš

Foto archiv

Článek

Vyplývá to ze zatykače, který na něj v neděli vydal irácký soud. V červnu byl zavražděn generální ředitel iráckého ministerstva financí Hajsam Fádil a irácká justice tento zločin spojuje se Šalabím (41), neboť ten prý tomuto činiteli hrozil smrtí kvůli jeho snaze vyšetřovat údajné machinace rodiny Šalabíů.

Kvůli domnělému padělání iráckých peněz Bagdád vydal zatykač i na Sálimova strýce a letitého šéfa exilového Iráckého národního kongresu (INC) Ahmada Šalabího.

"Měli by být zatčeni a vyslechnuti," prohlásil sudce Zuhajr Málikí. "Potom vyhodnotíme důkazy, a pokud jich bude dost, půjdou před soud." Jak Sálim, tak Ahmad Šalabí obvinění rezolutně odmítli s tím, že jde o snahu politických oponentů zničit jejich rodinu a také o pokus zabránit zahájení procesu se Saddámem.

Podezřelý tvrdí: "Podlá kampaň"

"Kvůli tomu, co dělám, jsem ohrožován na životě. A nyní došlo na podlou kampaň proti mně, a tudíž i proti celému tribunálu," řekl včera Sálim v Londýně s tím, že nyní s iráckým vedením projednává, zda se vůbec může bezpečně vrátit do Iráku.

"Vrátím se, ale chci záruky, že nepůjdu do vězení plného baasistů, kde by mě zabili," řekl. Britské ministerstvo zahraničí včera sdělilo, že extradice nepřipadá v úvahu, neboť Londýn a Bagdád o tom nemají patřičnou smlouvu.

Ahmad Šalabí (59) naproti tomu v Teheránu řekl, že se do Bagdádu vrátí prokázat nevinu. "Pojedu tam postavit se těmto obviněním čelem," řekl. "Bojoval jsem proti Saddámovi mnoho let a přežili jsme to," dodal bývalý finančník, který byl před lety v nepřítomnosti odsouzen v Jordánsku za mnohamiliónové finanční podvody.

Důvěra mocných, nedůvěra lidu

Ahmad byl dlouho favoritem Pentagonu a mj. i na "svědectvích" INC stála tvrzení o rozsáhlých zbrojních programech Saddáma Husajna. Loni se spekulovalo, že by mohl dosáhnout i na funkci prozatímního prezidenta.

V posledních měsících ale upadl v nemilost, když stále častěji vystupoval proti USA; analytici připisovali tento obrat snaze Ahmada Šalabího získat po desetiletích v exilu alespoň nějakou podporu Iráčanů, kteří jej prakticky neznali a nedůvěřovali mu.

Na jaře dokonce Washington ve stále nejasné zpravodajské hře obvinil Šalabího, že prozradil Teheránu, že USA prolomily íránský špionážní kód.

 Sálim Šalabí poukazuje i na to, že soudce Málikí v minulosti kritizoval vznik tribunálu pro baasistické zločiny. Málikí ale včera politickou motivaci zatykače odmítl. "Žádná politická souvislost v tom není, je to obyčejný irácký soudní případ," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Irácká rada: Husajn je v Bagdádu

Saddám Husajn je vězněn v Bagdádu a bude souzen v Iráku. Prohlásil to ve středu člen irácké vládní rady Muvaffak Rúbáí, podle něhož proces se Saddámem bude...

Saddám bude souzen zřejmě až za dva roky

Svržený irácký diktátor se nejspíš nebude ze svých zločinů zodpovídat dříve než za dva roky. Britskému listu The Guardian to řekl Sálim Šalabí, který se podílí...

Datum vydání Husajna do rukou Iráčanů nejisté

Svržená irácký vůdce Saddám Husajn nebude pravděpodobně předán tamním úřadům před 30. červnem, kdy se vláda v zemi vrátí Iráčanům. Oznámil to ve středu Sálim...

Výběr článků

Načítám