Hlavní obsah

Saddám bude souzen zřejmě až za dva roky

Právo, DPA, tur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Svržený irácký diktátor se nejspíš nebude ze svých zločinů zodpovídat dříve než za dva roky. Britskému listu The Guardian to řekl Sálim Šalabí, který se podílí na přípravě procesu.

Foto: Krajský úřad Plzeňského kraje

V Plzni proběhlo zasedání Komise Asociace krajů ČR pro sociální záležitosti za přítomnosti ministryně práce a sociálních věcí.

Článek

"Bude to trvat nejméně dva roky, než bude Saddám souzen," prohlásil Šalabí s tím, že důvodem je řada faktorů kolem náročného vybírání kvalitních soudců a nutnost zřídit dobře střeženou věznici a soudí prostory.

Bude poprava?

"Je to frustrující," přiznal nicméně Šalabí, který v 90 letech v Londýně založil organizaci Indict, mapující porušování lidských práv iráckou vládou. Irácká strana přitom chce, aby diktátora mohla soudit a potrestat sama.

"Požádáme Spojené státy, aby jeho status změnily a aby ho k potrestání vydaly irácké justici," řekl v neděli irácký ministr zahraničí Hošjar Zibárí. Podle dosud platného harmonogramu by měla moc v Iráku do 30. června přejít z rukou okupační správy na Iráčany.

"Popravit ho můžeme už 1. července," řekl o Saddámovi krátce po jeho dopadení člen vládní rady Muvaffak Rúbáí. Irácká vládní rada loni schválila zřízení tribunálu, který se má zabývat zločiny spáchanými socialistickým režimem strany Baas od července 1968 do 1. května 2003, kdy byl u moci. 

První procesy v listopadu

Letos v říjnu či listopadu by před tímto orgánem měli stanout první baasističtí prominenti. Okupační síly Iráčané jich drží desítky ve vězení, část jich už ale vyšla na svobodu. Včera televize al-Džazíra oznámila, že po devíti měsících ve vězení byl propuštěn bývalý předseda parlamentu Sa'adún Hammadí.

"Řekl nám, že se k němu Američané i Iráčané chovali dobře," uvedli jeho příbuzní. Většina řadových Iráčanů ale požaduje především co nejrychlejší proces se Saddámem, přičemž se netají, že za jediný odpovídající verdikt pro bývalého tyrana považují smrt.

"Musíme vyvažovat mezi snahou zajistit práva obžalovaného a naplněním mezinárodních standardů a přáním Iráčanů po rychlé odplatě," uvedl Šalabí.

Kde je Saddám?

Žaloba se hodlá soustředit na nejrozsáhlejší represe Saddámova mocenského aparátu - zejména kampaň Anfál z konce 80. let, nesoucí rysy genocidy proti Kurdům, či předpokládané válečné zločiny proti šíitům počátkem 90. let.

Iráčtí činitelé již dali najevo, že chtějí Saddámovi znemožnit proces zpolitizovat, jak se o to v Haagu snaží bývalý jugoslávský prezident Miloševič, souzený za zločiny proti Chorvatům, Muslimům a Albáncům během balkánských válek.

Saddám je od svého prosincového dopadení v americkém vězení v Iráku. V lednu byl formálně označen za válečného zajatce, což podle řady iráckých činitelů může zabránit jeho souzení před formovaným iráckým tribunálem. 

Reklama

Související témata:

Související články

Irácký písař opsal Korán Husajnovou krví

Abbas Jawdah, někdejší dvorní písař iráckého diktátora Saddáma Husajna, musel pod pohrůžkou smrti plnit neobvyklý rozkaz svého vůdce. Po neúspěšném atentátu...

Zadržen představitel Husajnova režimu

Po sobotním přepadu policejní stanice ve města Fallúdža v neděli neznámí útočníci napadli přímo v Bagdádu projíždějící americkou hlídku. Jeden ze tří vozů...

Výběr článků

Načítám