Hlavní obsah

Irácká rada: Husajn je v Bagdádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/ŘÍM

Saddám Husajn je vězněn v Bagdádu a bude souzen v Iráku. Prohlásil to ve středu člen irácké vládní rady Muvaffak Rúbáí, podle něhož proces se Saddámem bude přístupný veřejnosti. Další člen rady Ahmad Šalabí pro italský deník Corriere della Sera uvedl, že pro Saddáma bude žádat trest smrti.

Článek

"Doufám, že proces začne brzy, že to bude před iráckou porotou, na území Iráku a že bude uplatněn irácký zákon. Naše právo zná trest smrti. Saddám by ho měl dostat za hrozné zločiny, které páchal v minulých 30 letech," řekl Šalabí.

Podobně jako Rúbáí viděl Saddáma krátce po sobotním zatčení a stejně jako jeho kolega vyloučil, že bývalý prezident byl pod vlivem jakýchkoli léků či drog, jak tvrdila jedna ze Saddámových dcer.

Husajn? Zbabělec!

"Připadal mi velmi čilý, hovořil jasně a přesně. Byl to on se svým slepým odhodláním a sebejistotou. Nedal najevo lítost nad tisíci mrtvými Iráčany, hromadnými hroby ani válkou či pronásledováním. Navíc se mi zdálo, že projevoval respekt k Američanům i nám, kteří chceme vybudovat demokratický Irák," dodal Šalabí.

Na dotaz, proč se podle něj Husajn vzdal dobrovolně, odpověděl: "Věděl, že smyčka se stahuje. Za devět měsíců na útěku měl čas to zorganizovat lépe. Neučinil to, čímž dokázal, že je tím, čím vždycky byl - zbabělcem."

Ke spekulacím o pobytu svrženého diktátora uvedl: "Je na území Bagdádu a okolí a zůstane tam až do procesu, který bude veřejný."

Reklama

Výběr článků

Načítám