Hlavní obsah

Datum vydání Husajna do rukou Iráčanů nejisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUVAJT

Svržená irácký vůdce Saddám Husajn nebude pravděpodobně předán tamním úřadům před 30. červnem, kdy se vláda v zemi vrátí Iráčanům. Oznámil to ve středu Sálim Šalabí, předseda soudního tribunálu, před nímž má Husajn stanout v roce 2005.

Foto: Zeno Václavík

Striptýz

Článek

V dnešním prohlášení tak Šalabí poopravil svá úterní slova, že koaliční síly vedené Spojenými státy předají exdiktátora Iráčanům spolu s dalšími zadrženými prominenty ještě před postoupením svrchovanosti, tj. do 30. června.

Koalice podle Šalábího zadržuje přes 100 bývalých mocenských špiček. "Jsou mezi nimi mimo jiné Saddám Husajn, Alí Hasan Madžíd (diktátorův poradce) a Tárik Azíz (bývalý vicepremiér)," řekl.

Uvedl dále, že je zatím předčasné hovořit o časových plánech jednotlivých procesů, ale "některé osoby by mohly být obviněny už v následujících měsících a soudní procesy s nimi by byly pravděpodobné v roce 2005".

Zdůraznil však, že Husajn nemusí být nutně první v pořadí. "Tresty pro tyto zločince mohou zahrnovat i popravy," naznačil možné rozsudky Šalabí.

Reklama

Související témata:

Související články

Tribunál se Saddámem má začít v létě

Proces se Saddámem Husajnem začne v létě, nejspíš po červenci. Iráckému listu Azzamán to v sobotu řekl člen irácké vládní rady Ahmad al-Barak.

Výběr článků

Načítám