Hlavní obsah

Windows Rusům nezablokuje. Za Ukrajinu ale Microsoft nachystal jinou odvetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z velkých technologických společností, které není lhostejná situace na Ukrajině, je americký Microsoft. Byť jsou mezi jejími zaměstnanci také Rusové, připravila firma řadu opatření jako odvetu za vpád ruských ozbrojených sil ke svému západnímu sousedovi.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Všichni, kdo pracujeme v Microsoftu, bedlivě sledujeme tragickou, nezákonnou a neopodstatněnou invazi na Ukrajinu. Stala se z toho bohužel také digitální válka s děsivými obrázky z celé Ukrajiny, stejně jako méně viditelnými kybernetickými útoky na počítačové sítě a internetovými dezinformačními kampaněmi,“ prohlásil prezident Microsoftu Brad Smith v noci na úterý.

Zdůraznil, že Microsoft „je soukromá společnost, a nikoliv vláda nebo země“. Možnosti, jak sankcionovat Rusko, jsou tedy podle jeho slov omezené. Přesto Microsoft přistoupil v reakci na ruskou agresi k několika opatřením.

Nedostanou už ani rubl. Proti Rusku zasáhly Google, YouTube i Meta

Válka na Ukrajině

„Rychle podnikáme další kroky, abychom zabránili síření ruské propagandy. Weby Microsoftu nebudou zobrazovat žádný státem sponzorovaný obsah televizí RT (Russia Today) a Sputnik. Vyhledávač Bing navíc zobrazí stránky těchto televizí jen v případě, že je lidé budou cíleně vyhledávat. Zároveň jsme odstranili zpravodajské aplikace RT z našeho obchodu Microsoft Store. Obě televizní stanice jsme vyřadili také z naší reklamní sítě,“ vypočítal nová opatření Smith.

„I nadále pečlivě sledujeme události a budeme provádět průběžné úpravy, abychom posílili naše mechanismy detekce a narušení. Chceme tím zabránit šíření dezinformací a místo toho podporovat nezávislý a důvěryhodný obsah,“ doplnil místopředseda a prezident Microsoftu.

Twitter bude speciálně označovat tweety s odkazy na provládní ruská média

Internet a PC

Dramatický nárůst kybernetických útoků

Podle něj také bezpečnostní experti Microsoftu spolupracují s ukrajinskou vládou, aby jí pomohli odrážet kybernetické nájezdy hackerů. Těch podle kyberbezpečnostní společnosti Check Point od začátku války citelně přibylo.

„Počet kybernetických útoků na ukrajinskou vládu a vojenský sektor vzrostl během prvních tří dnů bojů o neuvěřitelných 196 %. Počet kybernetických útoků na ruské organizace se zvýšil o 4 % a počet phishingových e-mailů ve východoslovanských jazycích se zvýšil 7x. Check Point také varuje před podvodnými e-maily, které se snaží oklamat lidi přispívající Ukrajině,“ prohlásil Miloslav Lujka, bezpečnostní expert z Check Pointu. [celá zpráva]

Ukrajina není na hackery sama, pomáhá jí Microsoft

Bezpečnost

Angličané byli odvážnější

Plány, že by Microsoft Rusům blokoval počítače s operačním systémem Windows či jiné softwarové licence, evidentně nejsou ve hře. „Microsoft má zaměstnance po celém světě, včetně Ukrajiny, Ruska a celé východní Evropy. Ve světle nedávných konfliktů jasně vidíme společné pouto našich zaměstnanců a humanitárního ducha, který překračuje hranice. Všichni touží jen po míru,“ uzavřel Smith.

V tomto ohledu byla anglická softwarová společnost INSYDIUM daleko odvážnější, hned po vpádu ruských vojsk nekompromisně zablokovala všem ruským uživatelům bez předchozího varování licence na své aplikace.

První odveta v kyberprostoru. Blokace softwaru postihla v Rusku i banky

Software

Přestože tento podnik vyvíjí především nástroje pro grafické profesionály, jeho pluginy byly používány podle serveru finanz.ru také v některých ruských bankách a kvůli tomu jejich software přestal fungovat. Uživatelé si prý na ruských diskuzních fórech a sociálních sítích jednotlivých bank stěžovali na nefunkčnost směnárenských aplikací a na nemožnost vybrat si peníze.

Ruské banky nicméně hromadně ve svých oficiálních prohlášeních ubezpečují, že nepozorují žádné problémy s prováděním zákaznických transakcí.

Tato hláška se od čtvrtku zobrazuje ruským uživatelům.

Reklama

Související články

Burza Binance neodřízne Rusy od kryptoměn

Společnost Binance, která provozuje největší kryptoměnovou burzu na světě, neplánuje jednostranně zmrazit uživatelské účty v Rusku, jak ji o to dříve požádala...

Výběr článků

Načítám