Hlavní obsah

Ruský soud zakázal provoz Facebooku a Instagramu. WhatsApp ale nevadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský soud v pondělí v zemi zakázal sociální sítě Facebook a Instagram. Americkou společnost Meta Platforms, pod kterou tyto sítě spadají, pak soud za toleranci násilí označil za „extremistickou organizaci“. Služba WhatsApp může v zemi fungovat dále. Informovala o tom agentura Reuters. Meta Platforms se k věci zatím nevyjádřila.

Foto: Patrick Sison, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Rozhodnutí se nevztahuje na činnost aplikace pro posílání zpráv WhatsApp společnosti Meta, protože není zcela funkční pro veřejné šíření informací,“ uvedl soud.

Rusko už dříve zablokovalo přístup k Facebooku. Cenzurní úřad Roskomnadzor to zdůvodnil tím, že provozovatel sítě diskriminuje ruská média.

Instagram byl zablokován, když společnost Meta uvedla, že umožní uživatelům sociálních médií na Ukrajině zveřejňovat zprávy vyzývající k násilí proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi i proti ruským vojákům, které Moskva 24. února vyslala napadnout Ukrajinu.

Zařaďte firmu Meta k extremistickým organizacím, žádá ruská prokuratura soud

Internet a PC

Rusové chystají Rossgram

Jako náhradu za Instagram chtějí Rusové už příští týden spustit sociální síť Rossgram, zatím jsou v provozu pouze webové stránky rossgram.ru pro registraci. „28. března bude spuštěna ruská obdoba Instagramu, a to s takovou funkčností, na jakou byli uživatelé zvyklí. Včetně mobilních aplikací pro Android a iOS,“ uvedli tvůrci na stránkách.

„Rossgram bude mít také další monetizační nástroje pro uživatele – placený přístup k obsahu, crowdfunding (hromadné financování – pozn. red.) a mnoho dalšího. Právě teď máte možnost stát se prvními uživateli se speciálními oprávněními,“ lákají tvůrci Rossgramu.

V první vlně má být služba zpřístupněna pro „nejlepší bloggery“, kteří budou připravovat obsah pro nové uživatele. Běžní uživatelé budou na službu vpuštěni až během letošního dubna. Přednostní přístup mohou již nyní získat také sponzoři a investoři.

Foto: rossgram.ru

Webové stránky nové sociální sítě Rossgram

Reklama

Související články

Rusko zakázalo Facebook, Twitter i YouTube

Roskomnadzor, cenzurní úřad internetu, se rozhodl zablokovat přístup k sociálním sítím Facebook, Twitter a YouTube nebo ubytovací službě Booking.com v Rusku,...

Výběr článků

Načítám