Hlavní obsah

Prodej Windows 8 překonal odbyt starších sedmiček

Prodej licencí nového operačního systému Windows 8 společnosti Microsoft na českém trhu překonal odbyt starších Windows 7 za srovnatelné období. Microsoftu se tak postupně daří nahrazovat dosluhující Windows XP, které mají i přes končící podporu stále téměř třetinový podíl. Uvedl to manažer divize Windows v českém zastoupení Lukáš Křovák.

Foto: Microsoft

V takovýchto obalech se Windows 8 prodává.

Článek

"Firmy a organizace nasazují systém Windows 8 nebo Windows 7 podle toho, v jaké fázi přechodu z Windows XP se nacházejí. Ti, co již měli na některých počítačích Windows 7, přecházejí kompletně na tuto verzi, ti, co ještě nezačali, ve většině případů zvažují přechod na Windows 8. Firmy, které zavádějí koncept mobilních zařízení typu tablet, pak více upřednostňují Windows 8," konstatoval Křovák.

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v České republice (duben 2012 - 2013)

Podle dat analytické skupiny StatCounter se v České republice minulý měsíc těšil největší popularitě operační systém Windows 7 (54,13 %). Druhá příčka patřila verzi XP (26,84 %) a třetí Vistám (7,08 %). Hned za nimi se pak umístily osmičky (4,62 %).

Microsoft uvedl na trh Windows 8 loni v říjnu. Celosvětově Microsoft od října prodal 100 miliónů licencí Windows 8. Lokální čísla nezveřejňuje.

Velká aktualizace osmiček

Ve druhé polovině letošního roku je společnost Microsoft připravena uvolnit ke stažení první velkou aktualizaci operačního systému Windows 8. Ta bude kromě oprav obsahovat i celou řadu vylepšení, především pro přenosné počítače a tablety.

„Windows Blue je kódové označení pro aktualizaci, která bude k dispozici ve druhé polovině letošního roku. Bude obsahovat nové inovace pro mobilní zařízení, především co se týče výdrže baterie a celkového výkonu,“ uvedla finanční ředitelka Microsoftu Tami Rellerová, která má na starosti divizi Windows.

Podle ní budou po aktualizaci podporovány také nejrůznější velikosti a rozlišení displeje. Až doposud totiž osmičky pro neomezený chod vyžadovaly rozlišení alespoň 1366 x 768 obrazových bodů. Podpora nižšího rozlišení otevře cestu tomuto operačnímu systému také na levnější a menší tablety, kde zatím kraloval konkurenční Android. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Windows 8 prodejům počítačů nepomohly

V prvním čtvrtletí letošního roku klesl globální prodej osobních počítačů o 14 procent. Jde o nevětší pokles od roku 1994, kdy tyto statistiky začala sledovat...

Výběr článků

Načítám