Hlavní obsah

Podporujete zabíjení ukrajinských žen a dětí, obvinil Zelenskyj Microsoft a další technologické firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská vláda již v minulých týdnech prosila americké podniky, aby Rusko „odřízly od technologického světa“. V neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyměnil prosby za výčitky – technologické společnosti Microsoft, SAP a Oracle obvinil z toho, že podporují ruského prezidenta Vladimira Putina. Jejich zdrženlivé kroky prý nahrávají válečným aktivitám.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Není prostor pro poloviční rozhodnutí! Existuje jen černá a bílá, dobro nebo zlo! Buď jste pro mír, nebo podporujete toho zatraceného ruského agresora, aby zabíjel ukrajinské děti a ženy,“ uvedl Zelenskyj na Twitteru.

Ve svém příspěvku přitom přímo označil americké technologické společnosti Microsoft a Oracle, ale zároveň také německou softwarovou firmu SAP. „Přestaňte podporovat své produkty v Rusku, zastavte válku,“ vybídl ukrajinský prezident zmiňované tři podniky.

Zelenskyj technologické společnosti kritizuje i přesto, že své aktivity v Rusku omezily. Zástupci společností SAP i Oracle oznámili konec prodejů v Rusku kvůli invazi na Ukrajinu již 2. března, Microsoft drobnější opatření přijal již na konci února, prodej zastavil 4. března.

Praxe je ale taková, že licence zakoupené před uvalením sankcí, jsou platné stále. To jinými slovy znamená, že většinu produktů mohou prakticky bez omezení ruské společnosti a instituce používat i nadále.

Microsoft se přidal k Applu, zastavuje prodej v Rusku

Software

Britové se zachovali radikálněji

Právě Microsoft byl v minulých týdnech kritizován za to, že proti Rusku podnikl málo kroků. Podnik by měl totiž sílu zablokovat na dálku klidně všechny licence operačního systému Windows, případně kancelářského balíku Office. A to samé platí v bledě modrém také pro balíky aplikací od společností SAP a Oracle.

Přesně takto radikálně se bezprostředně po ruské invazi zachovala anglická společnost INSYDIUM, která všechny zakoupené licence svého softwaru nekompromisně zablokovala ruským uživatelům bez předchozího upozornění.

První odveta v kyberprostoru. Blokace softwaru postihla v Rusku i banky

Software

Přestože tento podnik vyvíjí především nástroje pro grafické profesionály, jeho pluginy byly používány podle serveru finanz.ru také v některých ruských bankách a kvůli tomu jejich software přestal fungovat.

„Microsoft má zaměstnance po celém světě, včetně Ukrajiny, Ruska a celé východní Evropy. Ve světle nedávných konfliktů jasně vidíme společné pouto našich zaměstnanců a humanitárního ducha, který překračuje hranice. Všichni touží jen po míru,“ uvedl již dříve prezident Microsoftu Brad Smith.

Co kritizované technologické podniky dělají?
Oracle je jedna z hlavních světových společností, která vyvíjí relační databáze, nástroje pro vývoj a správu databází či systémy pro řízení vztahů se zákazníky. Produkty tohoto podniku jsou používány e-shopy, většími společnostmi, ale zároveň i státními institucemi, a to pochopitelně i v Rusku.
Německý SAP vyvíjí aplikace a systémy pro zpracování dat, produkty tohoto softwarového podniku používají především firmy.
Microsoft je pro uživatele ze všech tří společností pravděpodobně nejznámější. Americký softwarový gigant stojí za operačním systém Windows, kancelářským balíkem Office či herní konzolí Xbox. Na kontě má ale také celou řadu nástrojů a služeb, které používají firmy i státní instituce, například cloudové úložiště OneDrive.

Reklama

Výběr článků

Načítám