Hlavní obsah

Mapy.cz bojují proti koronaviru. Uživatele upozorní na možnost nákazy

Novinky, mif

Proti šíření koronaviru nově bojuje mobilní aplikace Mapy.cz. Ta díky sdílení polohových dat uživatelů dokáže určit, zda se v okolí uživatele – respektive daného mobilního zařízení, objevil člověk pozitivně testovaný na COVID-19.

Foto: Mapy.cz

Aplikace Mapy.cz

Článek

Šikovnou vychytávku se Mapy.cz naučily díky nové aktualizaci, kterou společnost Seznam.cz tento týden vydala. Iniciativa vznikla v rámci projektu COVID19 CZ, který si klade za cíl trasovat nákazu napříč republikou.

„Tým expertů z Mapy.cz právě vydal aktualizaci pro operační systémy Android a iOS, která chce díky sdílení polohy upozorňovat na možná setkání s nákazou. Polohová data uživatelů budou samozřejmě anonymní a oddělená od ostatních funkcí map. Přihlášení v aplikaci proto nebude potřeba,“ prohlásil šéf vývojářů Mapy.cz Martin Jeřábek.

Zapojit se podle něj lidé mohou jednoduše, v aplikaci Mapy.cz stačí, aby uživatel dal souhlas se sdílením své polohy. „Aktualizovaná aplikace je dostupná od pátku 20. března večer. Čím více lidí se zapojí, tím samozřejmě stoupne účinnost naší snahy,“ podotkl Jeřábek.

Foto: Mapy.cz

Sdílení polohy v aplikaci Mapy.cz

Kde stahovat?

Aktualizovaná verze mobilní aplikace Mapy.cz je zdarma ke stažení pro telefony s operačním systémem Android i pro zařízení s operačním systémem iOS. Podobná aplikace už pomáhá v boji s pandemií v Jižní Koreji.

Jak je z řádků výše patrné, pro sdílení polohových dat za účelem zastavení šíření koronavirové nákazy je potřeba aktualizovat mobilní aplikaci Mapy.cz. „Ta po opětovném spuštění uživatelům automaticky nabídne souhlas se sdílením polohy. Věříme, že využitím sdílené aktuální polohy a historických dat o pohybu pozitivně testovaných lidí snížíme riziko přenosu koronaviru,“ doplnil šéf vývojářů Mapy.cz.

Společnost Seznam.cz přislíbila, že všechna data o historii polohy uživatelů po skončení pandemie smaže. „Data navíc budou po celou dobu fungování aplikace uchovávána výhradně v Seznamu. Nebudeme je s nikým sdílet a po skončení epidemie je z našich serverů smažeme,“ zdůraznil Jeřábek.

Letadlo Smartwings je na cestě do Prahy, veze 1,9 milionu roušek a 100 tisíc respirátorů

Koronavirus

OTÁZKY A ODPOVĚDI
Aplikace spotřebuje minimální množství dat
Aplikace nabídne souhlas se sdílením polohy všem uživatelům, které při spuštění lokalizuje na území ČR, bez ohledu na jazyk nastavení telefonu.
Bude mi sdílení vybíjet mobil?
Může se stát, že se výdrž baterie v důsledku sdílení polohy sníží. V dosud provedených testech se tak dělo pouze mírně. „Věříme, že možnost chránit vaše blízké a známé za to stojí,“ podotýká Martin Jeřábek.
Čerpá sdílení moje mobilní data?
Pro odesílání dat o sdílení polohy je třeba mít zapnutá mobilní data. Aplikace spotřebuje pouze minimální množství dat (cca 200 KB odeslaných dat za den).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám