Hlavní obsah

Hra velkých peněz. Mnichov přejde z Windows na Linux

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Platby za software se mohou šplhat do astronomických částek. Obzvláště to platí ve chvíli, kdy spravujete nějakou velkou firmu či dokonce celé město. Své o tom ví německý Mnichov, který se rozhodl již podruhé přejít na bezplatnou alternativu Windows, na Linuxu by měly běžet všechny městské počítače.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Linux není u našich západních sousedů žádnou novinkou. Konkrétně městská rada Mnichova rozhodla už v roce 2006 o přechodu na bezplatnou alternativu Windows. A skutečně se tak stalo, postupně byly jednotlivé počítače měněny za stroje s Linuxem – samozřejmě až ve chvíli, kdy vypršela licence, nebo daný počítač dosloužil úplně a musel se koupit nový.

Vedení města se však vystřídalo a v roce 2017 rada rozhodla o opětovném přechodu na Windows. Mimochodem jen doposud tento přechod stál již 86 miliard eur (2,3 miliardy korun), a to zdaleka ještě není u konce.

Náhrada za Windows 7? Jde to i zadarmo

Software

Náklady jsou tak vysoké, neboť celá řada městských počítačů využívala stále ještě stařičký operační systém Windows 7, který však od letošního roku již není podporovaný. A tak městu nezbývá než zaplatit licence za jeho novější verzi.

Právě vysoké náklady se ale nelíbí současné politické reprezentaci, která bude u kormidla až do roku 2026. Ta rozhodla, že místo dalších miliardových investic se vrátí k původnímu plánu – tedy k počítačům s Linuxem. U kormidla bude přitom současné vedení města až do roku 2026, plán tedy tentokrát pravděpodobně dotáhne až do konce.

Prodloužení podpory sedmiček

Právě ukončení podpory Windows 7 byl pro nejen německou státní správu velký zásah. Počítače totiž evidentně nejsou na novější verzi Windows stavěné, a tak si úřady i městské části musely u Microsoftu zaplatit prodloužení podpory starých sedmiček. A to není nic levného.

Například za prodloužení podpory pro 33 tisíc sestav zaplatilo Německo na federálních úřadech 800 000 eur, tedy v přepočtu zhruba 20 milionů korun. Další prodloužení licencí pak zaplatily například ministerské úřady sídlící v Severním Porýní-Westfálsku. Šlo o 20 tisíc sestav, u kterých vydávání aktualizací i po ukončení podpory vyšlo na 500 tisíc eur, tedy zhruba 12,5 milionu korun.

Úřadů, které o prodloužení podpory zažádají či již zažádaly, bude tedy patrně daleko více. Přesné statistiky za celé Německo nicméně nejsou k dispozici. Už nyní je ale jasné, že prodloužené licence jsou pro Microsoft miliardovým byznysem.

Reklama

Související témata:

Související články

Windows 10 běží už na miliardě zařízení

Společnost Microsoft se pochlubila, že se jí podařilo prolomit historický milník – operační systém Windows 10 běží na miliardě zařízení. To je úctyhodné číslo,...

Výběr článků

Načítám