Hlavní obsah

Microsoft vydá novou verzi Windows před Vánocemi

Novinky, lez

V letošním roce bychom se měli dočkat nové verze operačního systému Windows s označením 10X. Podle zdrojů serveru ZDNet je datum premiéry naplánováno na předvánoční sezonu. Počítat nicméně musíme s tím, že novinka půjde nainstalovat pouze na některé počítače.

Foto: archív výrobce

Surface Neo

Článek

Příchod Windows 10X oznámil Microsoft již loni na podzim. Ještě minulý měsíc to však vypadalo, že se nová verze operačního systému odloží kvůli pandemii na neurčito. Nakonec ji ale podle nejnovějších informací stihne americký softwarový gigant vydat ještě letos.

Jak již samotný název napovídá, jde o platformu, která staví na aktuálně používaných desítkách. Hlavní rozdíl je v tom, že bude určena pro kompaktní zařízení se dvěma dotykovými displeji.

Bezdrátová sluchátka od Microsoftu míří do prodeje. Češi mají zatím smůlu

Hardware

Přesně takový počítač totiž Microsoft na podzim také představil. Jmenuje se Surface Neo a jde v podstatě o kompaktní laptop se dvěma dotykovými displeji. Ty jsou k sobě připojeny pomocí pantů, takže se rozevírají a zase zavírají podobně jako knížka.

Zařízení, které v sobě ukrývá procesor od společnosti Intel, může být použito v režimu na výšku i šířku. V režimu na výšku se s ním pracuje skutečně jako s knížkou, přičemž na každém dotykovém displeji si můžete nechat zobrazit úplně jiný obsah – na jednom může být e-mailový klient, na druhém pak například internetový prohlížeč.

Foto: archív výrobce

Surface Neo

V režimu na šířku se ale zařízení promění v nefalšovaný notebook. Celý spodní displej totiž zabere virtuální klávesnice, která je od té klasické počítačové prakticky k nerozeznání. Psát tak na přístroji můžete všemi deseti prsty podobně jako na klasickém laptopu.

Jak je z řádků výše patrné, Surface Neo je zcela unikátní zařízení. Microsoft nicméně věří, že takovýmto hybridům se dvěma obrazovkami patří budoucnost. Právě proto vznikl také operační systém Windows 10X, bude upraven tak, aby byl schopen lépe pracovat se dvěma displeji a přizpůsobil takovému režimu i jednotlivé aplikace.

Lze předpokládat, že Surface Neo se bude prodávat hned po uvedení Windows 10X, tedy před letošními Vánocemi. Společně s ním by ale měla přijít také zařízení od dalších výrobců, která budou tuto platformu využívat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Windows 10 běží už na miliardě zařízení

Společnost Microsoft se pochlubila, že se jí podařilo prolomit historický milník – operační systém Windows 10 běží na miliardě zařízení. To je úctyhodné číslo,...

Výběr článků

Načítám