Hlavní obsah

Firefox chce prodloužit útrapy Flash Playeru. Marně

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za pár týdnů přestane společnost Adobe podporovat svého času velmi slavný webový přehrávač videí Flash Player, ten následně přestane fungovat. Společnost Mozilla však nyní informovala uživatele, že ve svém prohlížeči Firefox bude podporovat Flash Player ještě o něco déle. Je to ale vlastně úplně zbytečné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Životnost Flash Playeru se nezadržitelně krátí. Tento svého času velmi populární přehrávač videí, který na internetu používaly stovky milionů lidí, zmizí úplně z internetu již na konci letošního roku. Tvůrci ze společnosti Adobe totiž definitivně ukončí po 31. prosinci jeho podporu.

U Firefoxu by tomu mělo být teoreticky jinak. Mozilla totiž potvrdila, že Flash Player bude v jejím webovém browseru podporován až do 26. ledna 2021, tedy téměř o měsíc déle. Ve zmiňovaný den vyjde Firefox 85, který už nenabídne žádnou možnost, jak videa či jiný obsah v tomto přehrávači zobrazit.

Labutí píseň Flash Playeru

Software

Sluší se totiž připomenout, že ukončení podpory se netýká pouze internetových videí. V prostředí Flash Playeru funguje také celá řada online her.

Problém ale je, že když Adobe ukončí podporu, ve Flash Playeru stejně žádný obsah nespustíte. Budete mít tedy internetový prohlížeč, který dovoluje mít tento přehrávač nainstalovaný, ale bude to v praxi úplně k ničemu.

Nadšenci chtěli Flash Player zachránit

S Flash Playerem se zkrátka do nového roku již nepočítá. A to i přesto, že se někteří softwaroví tvůrci snažili Flash Player zachránit. Na petice za zachování podpory či předání zdrojových kódů do rukou komunity jako open-source však společnost Adobe neslyšela.

Ještě před pár lety přitom běžel Flash Player na drtivé většině webových stránek. Server Bleeping Computer nicméně již dříve poukázal na to, že v současnosti jej využívají méně než tři procenta světových webových serverů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám