Hlavní obsah

Blíží se konec Internet Exploreru. Některé stránky otevře už jen Edge

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to nejoblíbenější webový prohlížeč na světě, jeho konec se chystá ale už delší dobu. Nyní zasadila společnost Microsoft další hřebíček do rakve Internet Exploreru (IE). Některé webové stránky totiž otevře v operačním systému Windows už jen Edge, v Internet Exploreru se nezobrazí.

Foto: Novinky

Internet Explorer

Článek

Microsoft vydal nový Edge už zkraje letošního roku, kdokoliv si jej mohl stáhnout ze stránek podniku. Vedení firmy se však rozhodlo, že chce co nejvíce rozšířit základnu uživatelů. Ještě před letními prázdninami tak začala automatická migrace na nový Edge v prostředí Windows.

Internet Explorer však zůstával v operačním systému i nadále. A na tom se nic nemění ani nyní, využívat svého času nejslavnější webový browser mohou lidé i nadále. Nebude to ale tolik komfortní. U některých webů, které se starším prohlížečem již nejsou kompatibilní, totiž budou uživatelé z Internet Exploreru automaticky přesměrováni do Edge.

Windows 7 dostaly nečekanou aktualizaci. I po ukončení podpory

Software

Je tedy jen otázkou času, než lidé na Internet Explorer zanevřou nadobro a budou nadále používat jen Edge, případně nějaký z konkurenčních prohlížečů.

Nová verze Edge je postavena na Chromiu, tedy na stejných základech jako Chrome od Googlu. Tento stavební prvek mimochodem využívají i další prohlížeče, například Opera. Prostřednictvím služby Windows Update začal Microsoft prohlížeč distribuovat především proto, aby co nejvíce rozšířil základnu uživatelů.

Foto: Novinky

Nový Edge

Velký pád

IE byl několik let nejrozšířenějším browserem na světě, v roce 2016 jej však ve vedení vystřídal konkurenční Chrome. Od roku 2015 zavedl Microsoft jako výchozí prohlížeč Microsoft Edge, což byl v podstatě počátek konce Exploreru.

Americký softwarový gigant již dříve prozradil, jaké plány má s Internet Explorerem do budoucna, respektive jak je naplánován jeho úplný konec. Ten začne ještě letos, tedy po 25 letech, kdy je IE na trhu.

Poslední jedenáctá vydaná verze přestane být nejprve na konci listopadu podporována aplikací Microsoft Teams, která slouží především pro firemní komunikaci. Následně bude podpora ukončena také v rámci balíku Microsoft 365, a to 17. srpna 2021.

Už několik posledních let americký softwarový gigant nijak IE nevylepšuje, vydává v podstatě jen bezpečnostní záplaty.

Reklama

Související témata:

Související články

Prohlížeč Chrome je děravý. Opět

Kritickou bezpečnostní chybu objevili výzkumníci v internetovém prohlížeči Chrome. Jde v pořadí již o druhou takto závažnou trhlinu odhalenou během pouhých 14...

Výběr článků

Načítám