Hlavní obsah

Finská verze eRoušky se osvědčila, odhalila stovky nákaz koronaviru

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní aplikace v chytrých telefonech se používají v boji s koronavirem nejen v Česku, ale také v zahraničí. Svou vlastní obdobu eRoušky používají například ve Finsku. Nyní se tamní ministerstvo zdravotnictví pochlubilo, jak účinná je v boji proti šíření nákazy mezi lidmi – odhalila již stovky infikovaných.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Článek

V průběhu září bylo díky aplikaci zachyceno zhruba 600 nakažených, což mimochodem odpovídá zhruba třetině všech odhalených infekcí.

Jen během září si přitom test ve Finsku nechalo udělat 1000 lidí, protože obdrželo upozornění na možný kontakt s nakaženým. Jak je z řádků výše patrné, nadpoloviční většina jich byla pozitivních.

Je nicméně vhodné podotknout, že aplikace je tolik úspěšná jen díky tomu, že ji používá velké množství obyvatel. Z celkového počtu 5,5 milionu Finů ji má nainstalovánu na svých chytrých telefonech 2,2 milionu lidí.

Kontakt s nakaženým. Hláška v mobilu zmátla uživatele eRoušky 2.0

Software

V Česku je instalací výrazně méně

V Česku byla aplikace eRouška 2.0, která dovede uživatele také upozornit na možný kontakt s nakaženým, spuštěna zhruba v polovině září. Podle posledních dostupných dat z konce září si ji doposud nainstalovalo více než 550 tisíc lidí.

To lze považovat za úspěch, neboť první verzi si za pět měsíců stáhlo pouze 270 tisíc lidí. Ta však pracovala na jiném principu, sloužila především jako pomůcka pro hygieniky při vyhledávání kontaktů.

I když má druhá verze výrazně více instalací než ta první, takového podílu v populaci jako ve Finsku ani zdaleka nedosahuje. Přitom právě množství instalací je pro správnou funkčnost klíčové. Aplikaci musí používat co nejvíce uživatelů, aby systém fungoval co nejspolehlivěji.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Jak to funguje?

Aplikace totiž dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu.

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám