Hlavní obsah

Byl to nejslavnější internetový přehrávač. Teď definitivně zmizí z Windows

Novinky, huj

Ve své době byl Flash Player nejslavnějším internetovým přehrávačem na světě. Jeho popularita v posledních letech ale dramaticky klesala poté, co společnost Adobe oznámila, že jej sprovodí ze světa – tak se skutečně na konci roku 2020 stalo. Nyní definitivní tečku za érou Flash Playeru udělá také Microsoft, prostřednictvím aktualizace bude tento přehrávač odstraňovat lidem z počítačů.

Foto: archív tvůrců

Logo Flash Playeru

Článek

Konec Flash Playeru byl oznámen již v roce 2017, tři roky měly pak tvůrci webových stránek na to, aby nahradili tento přehrávač nějakým modernějším. To se i ve většině případů skutečně stalo, a tak mohl Flash Player s koncem roku odejít odpočívat do křemíkového nebe.

Sluší se připomenout, že ukončení podpory se netýkalo pouze internetových videí. V prostředí Flash Playeru fungovala také celá řada online her.

Firefox chce prodloužit útrapy Flash Playeru. Marně

Software

Po ukončení podpory si lidé stejně nemohli ve Flash Playeru již nic pustit. Od Nového roku totiž bylo blokováno jakékoliv spouštění obsahu založeného na aplikaci Flash v aplikaci Adobe Flash Playeru. Někteří lidé si ale ve svých strojích stále ještě nechali tento přehrávač nainstalovaný, což je zcela zbytečné.

Microsoft to chce tedy změnit, jak upozornil server ArsTechnica. V červenci tak bude vydána aktualizace KB4577586 pro Windows 10 označená jako „Update for the removal of Adobe Flash Player“, tedy aktualizace pro odstranění Adobe Flash Playeru. Americký softwarový gigant tak nepotřebné instalační soubory zaniklého přehrávače lidem sám odstraní z počítačů.

Kolika lidí se to týká, není zatím jasné. Flash Player nicméně v době největší slávy používaly stovky milionů lidí prakticky po celém světě.

Programátor: Flash Player zabila společnost Apple

Důvodů pro ukončení podpory Flash Playeru bylo hned několik. Jedním z hlavních byl především fakt, že v tomto přehrávači se objevovala prakticky každý měsíc nějaká vážná bezpečnostní trhlina, kterou mohli zneužít hackeři. Adobe pak muselo vydávat jednu záplatu za druhou, přitom z provozu Flash Playeru nemělo ani korunu.

Programátor společnosti Adobe Mike Chambers nicméně předpověděl konec Flash Playeru již na konci roku 2011. Na svém blogu tehdy uvedl, že „mobilní verzi Flash Playeru zabila společnost Apple“, když se rozhodla, že na svých mobilních zařízeních nebude tuto platformu podporovat.

Už tehdy přitom iPhony patřily k těm nejpopulárnějších chytrým telefonům na světě. Vývojáři tak v podstatě neměli jinou možnost než používat jiné technologie, prosadilo se především HTML5. Pokud by totiž byli i nadále věrní Flash Playeru, na významné části zařízení by jejich obsah nebyl dostupný.

Vzhledem k tomu, jak v uplynulých letech rostla obecně popularita smartphonů, bylo jen otázkou času, kdy Flash Player zazpívá svou labutí píseň.

Labutí píseň Flash Playeru

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Nová verze Windows vyjde až na konci roku

Společnost Microsoft sice již podle neoficiálních informací dokončila práce na nové verzi operačního systému Windows, takže by ji mohla začít rovnou...

Výběr článků

Načítám