Hlavní obsah

Windows 10 používá 1,3 miliardy počítačů, nejnovější verzi ale méně než polovina

Novinky, rim

Letos to bude již šest let od doby, co byl uveden na trh operační systém Windows 10. Za tu dobu se značně změnil a rozšířil. Microsoft se v rámci zveřejnění nejnovějších finančních výsledků pochlubil tím, že desítky obsluhují 1,3 miliardy počítačů.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

V den vydání Windows 10 si americký softwarový gigant stanovil cíl, aby tento systém běžel na miliardě počítačů. Tento milník byl překonán již před rokem a jak je z aktuálních dat patrné, podíl instalací neustále roste. 300 milionů aktivních instalací přibylo jen v uplynulém roce.

Největšího boomu se nicméně systém Windows 10 dočkal prakticky ihned po odstartování prodeje, tedy zhruba v polovině roku 2015. Microsoft ho totiž nabídl pro majitele starších verzí operačního systému jako bezplatnou aktualizaci, avšak pouze po dobu 12 měsíců. Možnost přechodu zadarmo byla tedy ukončena v polovině roku 2016.

Nová verze Windows vyjde až na konci roku

Software

To se pochopitelně negativně podepsalo na zájmu lidí. Ihned po zahájení prodeje na desítky přešlo několik milionů uživatelů. Ještě zkraje roku 2016 si díky bezplatné aktualizaci tento operační systém nainstalovalo v průměru 800 až 900 tisíc uživatelů denně. Po ukončení bezplatného updatu však počet nových instalací citelně klesl.

Je také nutné zdůraznit, že za posledních šest let se desítky velmi změnily, neboť je Microsoft každý rok pravidelně vylepšuje a přidává nové funkce i dovednosti. Aktuálně nabízená verze tedy toho umí daleko více než jakákoliv předchozí.

A s tím souvisí i další data, která přinesl server AdDuplex. Z nich je patrné, že aktuálně má nejnovější verzi minoritní podíl uživatelů (40 %). Na dalších 40 % sestavách pak nalezneme předposlední verzi Windows z loňského jara, ještě starší verze desítek běží na zbylých 20 % strojů.

Jde to i zadarmo. Stále více firem používá otevřené operační systémy

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám