Hlavní obsah

Apple vydal aktualizaci, díky níž lze vypnout zpomalování iPhonů

Novinky, mif

Dlouhé čekání je u konce. Po několika týdnech testování vydala společnost Apple aktualizaci operačního systému iOS s pořadovým číslem 11.3. Jednou z nejočekávanějších funkcí je možnost vypnout zpomalování iPhonů, kvůli kterému byl Apple v minulých měsících terčem ostré kritiky.

Foto: Novinky

Operační systém iOS nově nabízí informace o aktuálním stavu baterie.

Článek

Zprávy o tom, že podnik již funkci testuje, se objevily už na konci ledna. Teprve v únoru ale americký počítačový gigant zpřístupnil testovací verzi chytaného updatu pro technologické nadšence, administrátory a vývojáře. [celá zpráva]

Běžným uživatelům se nedoporučovalo tuto verzi instalovat. Čekat museli až na tu finální, která vyšla na konci minulého týdne.

Kondice baterie

Co se baterie týče, nově tedy uživatelé naleznou v jablečných telefonech po instalaci nejnovější verze iOS položku Kondice baterie. Prostřednictvím ní se uživatelé přesně dozvědí, jak baterie vlivem používání telefonu zestárla.

Například u rok starého iPhonu 6s Plus se po zhruba roce dennodenního používání ukázala cifra 88 %. Právě zmiňované číslo je přitom velmi důležité. Ke zpomalování výkonu – a tedy i ke zobrazení vypínače – totiž dochází pouze ve chvíli, kdy je baterie již velmi opotřebovaná. Do té doby je stále využíván maximální výkon, což byl i případ námi testovaného smartphonu s logem nakousnutého jablka.

U kolika procent baterie se začne přepínač přesně objevovat, Apple zatím neuvedl. Podle některých zahraničních zdrojů by to nicméně mělo být u přístrojů s 60 % a méně.

Apple čelí desítkám žalob

Kauza okolo zpomalujících se iPhonů vypukla krátce před koncem loňského roku. Testy ukázaly, že kvůli starší baterii může výkon klesnout klidně až o 40 %. To potvrdili nakonec i zástupci společnosti Apple.

Podle amerického počítačového gigantu je to však vlastnost, která byla implementována do telefonů záměrně. Operační systém totiž dokáže sám vyhodnotit stav akumulátoru a snaží se zabránit neočekávaným vypnutím.

Odpůrci zmiňované funkce totiž poukazují na to, že americký počítačový gigant svá zařízení začal zpomalovat záměrně, aby donutil uživatele zakoupit nové přístroje. Kvůli tomu se Apple stal terčem desítek žalob v USA i Evropě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám