Hlavní obsah

Zisk stoupl, tržby klesly. Huawei doplácí na sankce USA i covid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Čistý zisk čínské technologické společnosti Huawei Technologies v loňském roce vzrostl o rekordních 76 procent na 113,7 miliardy jüanů (401,6 miliardy Kč). Důvodem byl prodej majetku. Tržby firmy však poprvé klesly kvůli sankcím Spojených států a slabší domácí poptávce způsobené pandemií nemoci covid-19. Vyplývá to z pondělního prohlášení společnosti.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Tržby se loni snížily o 29 procent na 636,8 miliardy jüanů, v souladu s předpovědí firmy z prosince.

"Navzdory poklesu tržeb v roce 2021 se zvyšuje naše schopnost vytvářet zisk a generovat peněžní toky a jsme lépe schopni se vyrovnat s nejistotou," uvedla finanční ředitelka Meng Wan-čou, která se loni vrátila vrátila z Kanady, kde byla zadržována téměř tři roky.

Představuje Huawei riziko? „Embargo nám vnutili Američané,“ přiznal britský exministr

Internet a PC

Osekaný Android

Administrativa bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa čínskou firmu v květnu 2019 zařadila na černou listinu a znemožnila jí tak nakupovat důležité technologie amerického původu. Úřad tehdy argumentoval „obavami o národní bezpečnost“. Zároveň Trumpova administrativa omezila přístup čínské společnosti k čipům vyvinutým či vyráběným s využitím amerických technologií.

Kvůli americkým sankcím jsou již třetím rokem takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Huawei také vyvíjí alternativu k operačnímu systému Android, jmenuje se Harmony OS.

Honor zkouší štěstí s televizory, láká na platformu Harmony OS

Hardware

Prodej Honoru

Americké sankce spolu s koronavirem mají dopad na Huawei a přiměly firmu k tomu, aby v listopadu 2020 prodala divizi telefonů střední třídy Honor. První peníze z prodeje obdržela společnost v březnu 2021. Huawei také prodal zhruba ve stejné době svoji divizi serverů x86.

Meng, která je dcerou zakladatele Huawei, byla zadržena v Kanadě v prosinci 2018 poté, co na ni newyorský soud vydal zatykač, protože se podle vyšetřovatelů snažila zakrýt pokusy společností napojených na Huawei prodat vybavení do Íránu, v rozporu s americkými sankcemi. Loni v září jí ale bylo umožněno vrátit se do Číny, protože se podařilo uzavřít dohodu s americkými prokurátory.

Firma po uvalení amerických sankcí zintenzivnila výzkum a vývoj v oblastech jako zelená energie a autonomní řízení. Zvýšila také prodej své řady hardwarových produktů pro spotřebitele. Tržby z prodeje tzv. nositelné elektroniky (wearables) a chytrých obrazovek stouply o 30 procent, napsala agentura Reuters.

Huawei očekává pokles tržeb o téměř 30 procent. Kvůli americkým sankcím

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám