Hlavní obsah

Huawei chce být znovu lídrem v oblasti chytrých telefonů. Sankcím USA navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský telekomunikační gigant Huawei Technologies se nevzdá a navzdory americkým sankcím se nakonec vrátí „na trůn“ trhu s chytrými telefony. Během nedávného setkání se zaměstnanci Huawei to řekl předseda správní rady Kuo Pching. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto.

Článek

Bývalý americký prezident Donald Trump čínskou firmu v květnu 2019 zařadil na černou listinu a znemožnil jí tak nakupovat důležité technologie amerického původu. Argumentoval přitom obavami o národní bezpečnost. Loni Trumpova administrativa omezila přístup čínské společnosti k čipům vyvinutým či vyráběným s využitím amerických technologií.

Kvůli americkým sankcím jsou již od předloňského května takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Zájem o mobily od Huawei klesá. Poptávka v srdci Evropy výrazně opadla

Mobil

Návrat na trůn?

„Všichni vědí, že telefonní čipy potřebují pokročilé technologie malých rozměrů a s nízkou spotřebou energie. Společnost Huawei je může navrhnout, ale nikdo nám je nepomůže vyrobit: jsme v pasti,“ uvedl Kuo. Dodal nicméně, že problém lze vyřešit.

„Společnost Huawei bude i nadále působit v oblasti mobilních telefonů a s pomocí neustálého pokroku ve výrobě čipů se nakonec vrátí na trůn chytrých telefonů,“ uzavřel.

Podle analytické společnosti Canalys společnost Huawei, kdysi krátce největší světový prodejce chytrých telefonů, ve druhém čtvrtletí poprvé po více než sedmi letech vypadla z žebříčku pěti výrobců chytrých telefonů, kteří mají nejvíce dodávek na čínském trhu. Předběhly ji mimo jiné firmy Vivo, Oppo či Xiaomi.

Huawei loni prodal divizi levných telefonů Honor v naději, že se mu podaří oživit prodej, když se oddělí od mateřské firmy zasažené sankcemi.

Tržby se propadly

Tržby společnosti se v letošním prvním pololetí propadly o 29 procent, což je největší pokles za dobu existence firmy. Tržby spotřebitelské divize, kam spadají i chytré telefony, se propadly o 47 procent na 135,7 miliardy jüanů (455,4 miliardy Kč).

Spojené státy společnost Huawei obviňují z krádeže technologií a podezřívají ji ze špionáže pro čínskou vládu. To ale Huawei dlouhodobě odmítá. Vedení Huawei nepředpokládá, že administrativa nového amerického prezidenta Joea Bidena firmu z černé listiny odstraní.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám