Hlavní obsah

Tlak ze strany USA má dopad na odbyt našich mobilů, naznačil Huawei

Novinky, mif

Uvalení amerického embarga na Huawei má na tento čínský podnik neblahý vliv, růst prodejů totiž není tak vysoký, jak vedení společnosti původně předpokládalo. Uvedl to šéf strategie v Huawei Šao Jang, jak informovala agentura AP.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Logo společnosti Huawei

Článek

Huawei je v současnosti druhým největším výrobcem na světě. S ohledem na rostoucí prodeje v minulých měsících se nicméně předpokládalo, že se tento podnik stane jedničkou trhu – několikrát to řekli i zástupci společnosti.

Jak se ale nyní ukazuje, vše bude pravděpodobně jinak. „Pokud bychom se nesetkali s neočekávanými vlivy, stali bychom se ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku světovou jedničkou," uvedl Šao Jang na veletrhu spotřební elektroniky v Šanghaji.

Tím podle agentury AP signalizoval, že tlak ze strany USA má negativní dopad na odbyt smartphonů společnosti Huawei.

Neúspěch si nepřipouští

Optimismus však jeden z vrcholných představitelů čínského výrobce neztrácí. „Teď prostě musíme počkat o něco déle, než se nám to pořadí,“ komentoval Šao Jang vyhlídky do budoucna.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Prodeje chytrých telefonů za 1. kvartál 2019

Navzdory mírně klesajícímu podílu si první místo v prodejích mezi výrobci chytrých telefonů drží jihokorejská společnost Samsung. Druhé místo patří společnosti Huawei a třetí Applu. Vyplývá to z dat výzkumné a poradenské firmy Gartner, které byly zveřejněny tento týden.

V prvním čtvrtletí letošního roku se prodalo podle aktuálních dat dohromady 373 milionů chytrých telefonů, což představuje meziroční pokles o 2,7 procenta.

Samsungu patří prvenství díky 71,6 milionu prodaných přístrojů, což představuje podíl 19,2 procenta. Sluší se nicméně podotknout, že ve stejném období loňského roku měl jihokorejský elektronický gigant podíl 20,5 %.

Foto: David Ryneš, Novinky

Podíl prodeje chytrých telefonů za 1. kvartál 2019

Proti tomu Huawei ve sledovaném období rostl, když se jeho podíl zvýšil z 10,5 % na 15,7 %. Celkově čínský výrobce prodal v roce 58,4 milionu chytrých telefonů. Potvrzují se tak zároveň data výzkumné společnosti IDC, které byly zveřejněny na začátku května ještě před studií Gartneru.

Třetí příčka v aktuálně zveřejněných statistikách patří Applu. Americký výrobce prodal celkem 44,6 milionu smartphonů, za což mu náleží podíl 11,9 procenta. Čtvrtá příčka pak patří společnosti Oppo a pátá Vivo.

USA zamíchají čísly

Jak již bylo uvedeno výše, prodejní výsledky mapují situaci za první kvartál letošního roku. Přestože již tou dobou byla společnost Huawei terčem kritiky ze strany USA, neplatilo ve sledovaném období embargo ze strany amerického ministerstva obchodu, kvůli kterému nesmí se společností Huawei spolupracovat americké podniky bez speciálního povolení.

Analytici se totiž shodují, že kvůli tlaku ze strany USA může těžit právě Samsung – jeho podíl by měl stoupnout na úkor společnosti Huawei.

Technologičtí giganti dávají od Huawei ruce pryč

Google v reakci na přidání společnosti Huawei na černou listinu amerického ministerstva obchodu uvedl, že přestane do nových přístrojů dodávat některý klíčový software. U chystaných produktů by tak nemusely být dostupné všechny služby – například Play Store, Gmail a YouTube nebo Google Mapy.

Omezení ze strany Googlu není pro Huawei jediný problém. Kvůli celé bezpečnostní kauze dávají od čínského výrobce ruce pryč také další technologické giganty. Jsou mezi nimi společnosti Intel, Qualcomm, Xilinx či například Broadcom. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že napětí mezi USA a Čínou kvůli tomu graduje.

Intel je v současnosti největším výrobcem procesorů na světě, i když se soustředí primárně na stolní počítače a servery. Qualcommu patří prvenství mezi mobilními čipsety. Xilinx prodává programovatelné čipy používané v síti a Broadcom je dodavatelem přepínacích čipů, ale například patří také k největším výrobcům BlueTooth a WiFi čipů na světě.

V nabídkách těchto společností je ovšem celá řada dalších klíčových komponent, které jsou nezbytné k výrobě smartphonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám