Hlavní obsah

Macron: Cílem Francie je bezpečnost, ne blokování Huawei

Cílem Paříže není blokovat čínskou společnost Huawei, ale zachovat suverenitu Evropy a bezpečnost Francie. Francouzský prezident Emmanuel Macron tak reagoval na zařazení čínské společnosti Huawei na černou listinu USA. Nizozemský list De Volkskrant mezitím informoval, že tamní rozvědka AIVD vyšetřuje, zda skrytá chyba v místní mobilní síti s komponenty firmy Huawei neumožňovala čínské vládě špionáž.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Tajné služby v USA firmu Huawei podezírají ze spolupráce s čínskou rozvědkou. Firma bude mít kvůli zařazení na americkou černou listinu výrazně zkomplikovaný přístup k součástkám a komponentům, které nabízejí americké podniky.

Rozhodnutí amerického ministerstva obchodu se opírá o středeční exekutivní příkaz prezidenta Donalda Trumpa, který kvůli možnému ohrožení amerických telekomunikačních sítí vyhlásil stav nouze. Huawei postup Washingtonu kritizoval, s americkou vládou se ale chce dohodnout na řešení situace. Peking už varoval, že bude chránit své obchodní zájmy.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Macron na úvod zahájení technologické konference VivaTech prohlásil, že cílem Francie není postihovat firmu Huawei. "Naším postojem není blokovat Huawei nebo nějakou jinou společnost, ale zajistit naši národní bezpečnost a evropskou suverenitu. Myslím si ale, že teď začít technologickou nebo obchodní válku není vhodné," řekl francouzský prezident, kterého citovala agentura Reuters.

Macron ujistil, že Francie si bude pečlivě vybírat ty, kdo mobilní sítě páté generace (5G) vybudují. V reakci na napjaté americko-čínské obchodní vztahy řekl, že Francie a Evropa chtějí s ostatními zeměmi spolupracovat v řešení konfliktů.

Vliv na formování americké politiky

Prohlásil také, že Spojené státy jsou sice úžasnou zemí, ale tamní soukromé společnosti mají přílišný vliv na formování americké politiky. Francouzský prezident by si proto přál, aby se Evropa vydala třetí cestou, která by byla alternativou k americkému modelu naprosto volného trhu a čínskému hospodářství, které je naopak pod plnou kontrolou státu.

Spojené státy se snaží přimět své spojence, aby Huawei a další čínské podniky, které považují za rizikové, vyloučili z budování sítí 5G a z klíčové datové infrastruktury.

Nizozemský deník De Volkskrant mezitím napsal, že síť jedné velké nizozemské telekomunikační společnosti postavená na zařízení Huawei má skryté oslabení, což by mohlo ohrozit bezpečnost uživatelských dat. Rozvědka AIVD proto podle listu prověřuje, zda tato skrytá zadní vrátka neumožnila čínské vládě špionáž.

Huawei obvinění stále odmítá

Huawei na dotaz deníku De Volkskrant obvinění odmítl. "Dodržujeme zákony a pravidla v každé zemi, kde působíme," uvedla společnost a dodala, že přístup do sítí postavených na technologii Huawei je uzavřen pro vlády a další hráče, kteří ji chtějí zneužít k ohrožení kybernetické bezpečnosti.

AIVD odmítla případ komentovat. V dubnu ale nizozemská tajná služba uvedla, že není žádoucí, aby Nizozemsko bylo závislé na technickém a programovém vybavení společností ze zemí, které vedou kybernetické útoky proti zájmům Nizozemska. V této souvislosti AIVD zmínila Rusko a Čínu, poznamenal Reuters.

O nebezpečí, které Huawei představuje, s agenturou Reuters hovořil bývalý šéf britské rozvědky MI6 Richard Dearlove. Ten se domnívá, že britská vláda by měla znovu přehodnotit prozatímní rozhodnutí umožnit čínské firmě podílet se na výstavbě nestrategických částí mobilních a datových sítí. Tento postoj Londýna, který dosud nebyl formálně zveřejněn, ale unikl do médií, kritizoval i Trump. Ten chce, aby byl Huawei vyloučen zcela.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Výběr článků

Načítám