Hlavní obsah

Odbyt smartphonů klesá, Huawei navzdory tlaku USA silně roste

Odbyt chytrých telefonů ve světě v prvním čtvrtletí dál klesal, snížil se o 6,6 procenta na 310,8 milionu kusů. Nižší byl už šesté čtvrtletí za sebou. Z velkých prodejců zvýšila odbyt pouze čínská společnost Huawei, a to o více než 50 procent. Huawei se tak z hlediska tržního podílu dostal těsně za jihokorejskou společnost Samsung, která je na prvním místě. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila výzkumná společnost IDC.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Pokles odbytu přitom výrazně zrychluje. Za celý loňský rok se odbyt v celém světě snížil o 4,1 procenta, z toho v prvním loňském čtvrtletí jen o 3,5 procenta.

Jedničkou na trhu tak zůstal Samsung s tržním podílem 23,1 procenta. Odbyt mu ale klesl o 8,1 procenta a snížil se i jeho náskok před společností Huawei. Samsung prodal 71,9 milionu přístrojů a Huawei 59,1 milionu. Podíl firmy Huawei na trhu vzrostl na 19 procent z 11,8 procenta před rokem, a to navzdory tlaku ze strany USA.

Trojkou na trhu je nyní americká společnost Apple se svými přístroji iPhone. Z pozice dvojky trhu ji Huawei sesadil už loni. Odbyt iPhonů se propadl o 30 procent a tržní podíl Applu činil 11,7 procenta. Do první pětice patří ještě čínská firma Xiaomi a o pátou pozici se dělí firmy vivo a OPPO.

Kritika ze strany USA

Společnost Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Huawei obvinění ohledně špionáže odmítá.

Spojené státy se snaží přimět své spojence, aby společnost Huawei z bezpečnostních důvodů vyloučili z budování mobilních sítí páté generace (5G). Firma uvedla, že do konce března podepsala s operátory 40 kontraktů na tyto sítě.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, už nyní provádí v České republice.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám