Hlavní obsah

Rychlé mobilní sítě 5G pokrývají zhruba třetinu populace

Rychlé mobilní sítě 5G v současnosti pokrývají zhruba třetinu české populace, většina Čechů by měla být v jejich dosahu zhruba do tří let. Využití 5G je rok po spuštění první komerční sítě operátorem O2 nízké a pohybuje se v desítkách tisíc uživatelů. Vyplývá to z informací firem.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O2 spustila loni od července první komerční 5G síť pokrývající části centra Prahy a Kolína. Konkurenti novou technologii testovali a od podzimu pokrýval Vodafone pět vybraných měst a T-Mobile části Prahy a Brna. Zároveň začali pokrývat některé stanice pražského metra.

Na začátku letošního roku si operátoři v aukci pořádané Českým telekomunikačním úřadem rozebrali další kmitočty určené pro 5G v pásmech 700 a 3400 až 3600 MHz.

Mobilní sítě zažily bouřlivý vývoj, první se spustila před 40 lety

Mobil

V současnosti O2 nabízí pokrytí 5G ve zhruba 60 městech, T-Mobile pokrývá širší centra Prahy a Brna, což jsou zhruba čtyři procenta populace. 5G od Vodafonu je v dosahu 3,5 milionu lidí a telefon s touto technologií vlastní přes 80 000 jeho zákazníků. Využívá ji však asi polovina.

O2 a CETIN si jako dodavatele technologií zvolil švédský Ericsson. O2 chce celou Prahu mít pokrytou za rok a celou ČR do tří let. T-Mobile plánuje pokrytí výrazně rozšiřovat ve druhé polovině roku. Vodafone se zatím soustředí na pokrývání větších území, zahušťovat síť začne později. Firma také jako první vypnula starší síť 3G a frekvence použije pro 5G.

5G umožňuje rychlosti přes jeden Gbit/s. V současnosti jsou v nabídce více než tři desítky telefonů v ceně od zhruba 5000 korun.

Mobilní operátoři lákají na 5G internet

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám