Hlavní obsah

Souboj o nejlevnější 5G smartphone, ceny spadly pod 5000 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pultech obchodů se v tomto týdnu zabydlel nový chytrý telefon Realme 8 5G, který má ambice stát se nejlevnějším smartphonem na trhu s podporou mobilních sítí páté generace. Jenže konkurenční Xiaomi se nechce tak lehko vzdát, a tak láká na vlastní želízko v ohni.

Foto: archív výrobce

Realme 8 5G

Článek

Tuzemští operátoři se netají tím, že chtějí v Česku v letošním roce i nadcházejících letech masivně rozšiřovat 5G sítě. Už nyní je koneckonců alespoň z části pokryto sítěmi páté generace hned několik tuzemských měst.

Kvůli rozšiřování 5G signálu se dokonce již začaly v Česku vypínat 3G vysílače. Jen pro porovnání, v mobilních sítích třetí generace dosahuje internet rychlosti 10 Mbps, v případě 5G je to až 1000 Mbps.

Je tedy jasné, že budoucnost představují telefony s podporou 5G. Výrobci se jejich cenu snaží přitom neustále snižovat. Zkraje loňského roku totiž bylo 5G výsadou jen těch prémiových smartphonů, před Vánocemi jsme si však už mohli v obchodech koupit modely s cenovkou nižší než deset tisíc korun – tedy přístroje vyšší střední třídy.

Foto: archív výrobce

Realme 8 5G

A nyní se vůbec poprvé dostala cena pod magickou hranici pěti tisíc korun. U smartphonu Realme 8 5G sice nalezneme v obchodech cenovku 5490 Kč, ale prakticky všichni velcí prodejci nabízejí na přístroj dodatečnou slevu 500 Kč. Získat tento telefon je tak možné v podstatě za 4990 Kč.

Navzdory nižší cenovce není výbava telefonu vůbec špatná, právě naopak. Nabízí rychlý 90Hz displej s úhlopříčkou 6,5 palce a rozlišením 2400 x 1080 bodů, který zabírá prakticky celou čelní stranu. V útrobách se pak ukrývá osmijádrový procesor MediaTek Dimensity 700 taktovaný až na 2,2 GHz, který doplňují 4 GB operační paměti a 64GB úložiště. Nezapomnělo se ani na podporu paměťových karet.

Zájem o 5G telefony vzrostl před Vánocemi o stovky procent

Vánoce

Telefon má na zadní straně čtyři objektivy: hlavní fotoaparát s rozlišením 48 Mpx (f/1.8), 2Mpx makro objektiv a 2Mpx portrétní asistent a ToF senzor pro měření hloubky ostrosti. Vepředu je pak selfie kamera s rozlišením 16Mpx (f/2.1). Vnitřní akumulátor má kapacitu 5000 mAh a nabízí podporu rychlého 18W nabíjení. Samozřejmostí je i čtečka paměťových karet.

Na příchod modelu Realme 8 5G zareagovala také společnost Xiaomi. Její model Redmi Note 9T, který je v prodeji od začátku letošního roku a který také láká na 5G konektivitu, totiž citelně zlevnil, v obchodech je ho tak možné pořídit místo původních 6990 Kč za 4990 Kč.

Za tuto sumu výrobce nabízí větší úložiště (128 GB), než jaké má Realme 8 5G, a navíc také o něco svižnější procesor. Osmijádrový čip MediaTek Dimensity 800U totiž dovede pracovat až při taktu 2,4 GHz.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Redmi Note 9T

V ostatních parametrech se model od Xiaomi velmi podobá svému konkurentovi. Kapacita operační paměti činí 4 GB, na zadní straně pak nalezneme tři objektivy: hlavní fotoaparát s rozlišením 48 Mpx (f/1.8), 2Mpx makro objektiv a 2Mpx portrétní asistent. Přední selfie kamera má rozlišení 13 MPx.

Akumulátor nabízí kapacitu 5000 mAh a podporuje rychlé 18W nabíjení. Displej s úhlopříčkou 6,53 palce nabízí rozlišení 2340 x 1080 obrazových bodů, avšak pouze 60Hz obnovovací frekvenci.

Z řádků výše je tedy patrné, že výrobci společně svádí boj o cenově nejdostupnější mobil s 5G konektivitou. To je rozhodně dobře, neboť z toho budou v konečném důsledku těžit především samotní uživatelé.

5G síť od Vodafonu využívá 40 000 lidí, kompatibilní telefon jich má dvakrát tolik

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám