Hlavní obsah

Operátoři v cizině jsou stále levnější

Právo, Martin Procházka

Rozhodnutí mobilního operátora T-Mobile nabídnout zákazníkům od září tarify s ne­omezeným internetem je třeba hodnotit kladně, ovšem když se podíváme za hranice České republiky, uvidíme, že podobná nabídka může být mnohem levnější. A to i v zemích, kde je kupní síla zákazníků několikrát vyšší než v ČR.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Logo společnosti T-Mobile

Článek

Zatímco tarif s neomezeným voláním, SMS a daty s neomezenou rychlostí do 50 GB měsíčně vyjde u T-Mobile na 1275 korun, třeba v sousedním Polsku nabízí tentýž operátor podobný tarif o mnoho levněji. Na 55 zlotých (přibližně 325 korun), tedy čtyřikrát levněji než v ČR, tam přijde neomezený tarif s 15 GB neomezených dat, potom přijde zpomalení. Za v přepočtu 420 Kč pak lze u T-Mobile získat tarif s 25 GB rychlostně neomezených dat.

Ve Švýcarsku, kde je průměrná mzda až pětinásobná oproti Česku, operátor Salt nabízí do konce srpna tarif s ne­omezenými daty za 24,95 franku (necelých 600 korun). Ve Finsku zase operátor DNA poskytuje neomezená data se stahováním do rychlosti 150 megabitů za sekundu za 24,90 eura, tedy za přibližně 642 Kč a s rychlostí až 300 megabitů za 29,90 eura, tedy za necelých 800 korun. Na Slovensku u operátora 4ka můžete mít neomezený tarif s neomezenými daty za 20 eur (516 Kč).

Nabídku Vodafonu kazí podmínky

Nabídka neomezených dat u Vodafone je v Česku svázaná řadou podmínek, například nemožností zřídit si tarif pro jednotlivce. Musíte být nejméně dva, a ještě si od Vodafone platit pevný internet. Navíc rychlost stahování je od začátku omezena na 10 megabitů za sekundu. [celá zpráva]

O2 s neomezenými daty ještě nepřišel vůbec. Po kroku T-Mobile ale lze očekávat, že oba zbylí operátoři upraví své nabídky v nejbližší době.

Na zlevnění dat tlačí dlouhodobě premiér Andrej Babiš (ANO), šanci na snížení cen vidí v příchodu čtvrtého operátora. Ten by se mohl účastnit aukce kmitočtů pro vysokorychlostní sítě 5G. Frekvence v aukci Českého telekomunikačního úřadu by podle Babiše měly být přiděleny v průběhu příštího roku a síť by měla být v provozu do roku 2024.

Zároveň by v budoucnu měl být jednodušší přechod k jinému operátorovi. Zkrátí se lhůta na přechod na dva dny ze současných deseti a sníží pokuta pro ty, kdo odejdou, přestože mají u původního operátora stále platnou smlouvu na pět procent částky, která zbývá doplatit do konce platnosti smlouvy.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám