Hlavní obsah

Nokia zruší 10 000 pracovních míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia plánuje v příštích dvou letech zrušit až 10 000 pracovních míst, aby snížil náklady. Firma v úterý také uvedla, že chce více investovat do výzkumu. Rozhodnutí je součástí strategie, kterou loni v říjnu představil generální ředitel Pekka Lundmark. Nokia má v současnosti kolem 90 000 zaměstnanců.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Cílem nové strategie je přeměna společnosti tak, aby byla schopná lépe konkurovat svému skandinávskému rivalovi, švédské firmě Ericsson.

Snížení celkového počtu zaměstnanců by mělo firmě do roku 2023 snížit náklady o 600 až 700 milionů eur (15,7 až 18,3 miliardy Kč). Souběžně s tím chce Nokia více investovat do výzkumu a vývoje sítí páté generace (5G), digitální infrastruktury a do cloudových služeb.

Mobilní síť bude i na Měsíci, pro NASA ji postaví Nokia

Mobil

„K rušení pracovních míst by mělo dojít v období boomu technologie 5G, kterou Nokia dodává. Společnost však výrazně zaostává za svými konkurenty jako je Ericsson, protože její služby jsou příliš drahé. Chce se proto zaměřit na redukci nákladů a zároveň více investovat do dalšího vývoje sítí 5G. Kromě toho chce posílit v segmentech digitální infrastruktury a cloudových služeb,“ komentoval kroky Nokie hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Podle něj má nicméně podnik v Evropě stále silnou roli. „Nokia postupně přichází o svůj vliv v Severní Americe, ale stále si udržuje důležitou roli v Evropě. Společnost nedávno uzavřela dohodu, na základě které se stane hlavním dodavatelem nových technologií pro nadnárodní telekomunikační společnost BT Group. Pod tu spadá největší mobilní síť ve Velké Británii nesoucí název EE,“ doplnil Křeček.

V únoru Nokia předpověděla, že v letošním roce jí tržby klesnou na 20,6 až 21,8 miliardy eur z loňských 21,9 miliardy eur.

Firmám Nokia a Ericsson se daří získávat nové zákazníky, a to díky tomu, že telekomunikační operátoři expandují se sítěmi 5G, uvedla agentura Reuters. Švédská společnost má ale náskok, protože se jí podařilo získat kontrakty v Číně.

5G sítě představují miliardový impuls pro český průmysl, tvrdí analytici

Internet a PC

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám