Hlavní obsah

Země už jim nestačí. Technologičtí giganti svádí boj o vesmír

Technologičtí giganti už dávno nesvádí boj o zákazníky pouze na planetě Zemi, ty největší společnosti láká čím dál častěji vesmír. Řeč je například o Microsoftu, Nokii či Amazonu. Podniky si od dobývání vesmíru slibují prestiž i lepší dostupnost svých služeb na povrchu planety.

BEZ KOMENTÁŘE: Časosběrné video přeletu Muskových satelitů StarlinkVideo: Novinky

 
Článek

Již nějakou dobu se o vesmír zajímá šéf Amazonu a nejbohatší člověk na světě Jeff Bezos. Jeho další společnost Blue Origin chce vytvořit v oběžné dráze naší planety satelitní síť nazvanou Project Kuiper z celkem 3236 družic.

Raketa New Glenn by měla podle současných plánů odstartovat příští rok. Satelitní síť by měla sloužit k šíření internetu, ale také k šíření služeb přímo Amazonu napříč celou planetou. Jde především o cloudové služby, které v posledních letech zažívají obrovský boom.

Cloudové služby fungují v podstatě jako externí úložiště na internetu. Podniky je využívají k přesunutí své pracovní agendy, aby za měsíční poplatek snížily své náklady na ukládání dat i potřebný software. O vše se v podstatě starají vzdálené počítače firem, které cloudové služby nabízejí.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Šéf Amazonu a nejbohatší muž světa Jeff Bezos

Microsoft bude ve vesmíru dříve

To si vcelku pochopitelně nechtěl nechat líbit americký Microsoft, který se s Amazonem přetahuje o dominantní postavení cloudových služeb na trhu. Podnik proto uzavřel partnerství s vesmírnou společností SpaceX Elona Muska.

„Společnost Microsoft podniká další obrovský skok v oblasti cloud computingu – míříme do vesmíru. Spojili jsme tým renomovaných veteránů vesmírného průmyslu, abychom společně s našimi produktovými inženýry a vědci vytvořili cloudové funkce, které splní unikátní potřeby vesmíru,“ prohlásil ke spolupráci Tom Keane, který má v Microsoftu cloudové služby na starosti.

Microsoft míří do vesmíru, spojil síly se SpaceX

Software

Díky uzavřenému partnerství bude 800 satelitů sítě Starlink šířit cloudové služby Microsoft Azure z hvězdné oblohy na naši planetu. I proto celý projekt dostal název Azure Space. „Odblokujeme cloud computing pro všechny obyvatele planety,“ doplnil Keane.

Síť Starlink se má v budoucnu starat o bezproblémové pokrytí celé planety internetovým signálem. Tímto ambiciózním projektem chce Musk financovat své další vesmírné aktivity, především tedy plánovanou cestu na Mars.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Elon Musk na snímku z loňského prosince

Nokia postaví síť na Měsíci

Do vesmíru se chystá také finská společnost Nokia. Ta má na Měsíci postavit pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vůbec první mobilní síť. V praxi by přitom mělo jít o tradiční síť čtvrté generace (4G), která se běžně používá například i v Česku. Slouží nejen k přenosu hlasových hovorů a textových zpráv, ale také k šíření mobilního internetu.

NASA si však stanovila podmínku, že celá síť musí jít v budoucnu modernizovat na 5G. Astronauti by díky tomu získali rychlé mobilní připojení, jehož výstavba je již v plném proudu i na planetě Zemi.

Mobilní síť bude i na Měsíci, pro NASA ji postaví Nokia

Mobil

Nokia za stavbu první měsíční mobilní sítě získá od NASA 14,1 milionu USD (328 milionů Kč). Různé technologie budou na nejbližší přirozenou družici Země nicméně dodávat i další společnosti – celkem by jich mělo být 12.

NASA má na výstavbu technologického zázemí vyčleněno celkem 370 milionů dolarů, tedy v přepočtu 8,6 miliardy Kč.

Vybudování mobilní sítě je součástí snah americké vesmírné agentury vrátit na nejbližší přirozený satelit naší planety lidi. Podle současných plánů by se tak mělo stát do roku 2024.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám