Hlavní obsah

5G sítě představují miliardový impuls pro český průmysl, tvrdí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zavedení rychlých mobilních sítí 5G přinese tuzemskému průmyslu do roku 2025 příjmy přes 59 miliard korun. Náklady na zavádění technologie přitom budou činit zhruba 18 miliard Kč. Celé české ekonomice má pak 5G přinést 130 miliard korun, což je téměř čtyřnásobek implementačních nákladů. Vyplývá to ze studie globální konzultační a analytické firmy Analysys Mason.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z celkového objemu české průmyslové výroby v roce 2019 připadla téměř čtvrtina produkce na automobilový průmysl.

„Sektor automotive je celosvětově významnou hnací silou průmyslového uplatnění 5G, neboť výrobci automobilů a jejich komponentů vždy provozovali vysoce inovativní výrobní zařízení,” uvedl ke studii Sebastian Elmgren ze společnosti Ericsson.

Automobilky podle něho běžně používají vybavení, jako jsou elektrické šroubováky a další chytré nářadí s vestavěnými senzory, nebo třeba roboty přepravující náhradní díly po areálu továrny. Aby ze svého chytrého vybavení vytěžily maximum, potřebují podle Elmgrena podniky robustní bezdrátové spojení s minimální latencí, jaké poskytuje 5G.

Technologie 3G míří do důchodu. Jak šel čas s mobilními sítěmi

Internet a PC

Mezi další příklady průmyslového užití 5G zmíněné Elmgrenem patří brýle s technologií rozšířené reality (AR), jaké ke kontrole kvality 5G komponent používá firma Ericsson ve svých vlastních chytrých továrnách. Zařízení zobrazuje všechny potřebné informace v zorném poli technika a zefektivňuje jeho práci o 50 procent.

Podobným způsobem lze zjednodušit opravy a úpravy zařízení tím, že inženýr již nemusí vyrazit do terénu, nebo dokonce přicestovat z druhého konce světa, dodal Elmgren.

Podle šéfa české pobočky Ericssonu Cveta Gašperuta spustí tuzemské podniky první 5G sítě již letos. Ericsson nedávno uzavřel kontrakt s největším tuzemským vlastníkem telekomunikačních sítí CETIN na výstavbu sítě 5G a modernizaci stávajících mobilních sítí.

Mobilní sítě 5G umožňují desetinásobnou rychlost připojení proti LTE. Kmitočty v pásmu 700 MHz potřebné pro 5G vydražili v aukci loni na konci roku stávající operátoři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám