Hlavní obsah

Nečekaná slabina moderních mobilů se ukázala až kvůli koronaviru

Novinky, mif

V České republice platí kvůli koronaviru povinnost nosit roušky. Celá řada lidí se navíc chrání také rukavicemi, aby minimalizovali riziko nakažení. Podobná opatření, která je mimochodem možné pozorovat i v dalších koutech světa, nicméně ukázala na nečekanou slabinu moderních mobilů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Většina uživatelů si totiž přístup do svého smartphonu chrání pomocí čtečky otisků prstů či funkcí rozpoznávání obličeje. Díky tomu zamezí nepovolaným osobám, aby měly přístup k datům uloženým v telefonu.

Takto přísné zabezpečení požadují po majitelích telefonů například i někteří poskytovatelé softwaru. Pokud například používáte v mobilu internetové bankovnictví nebo pracovní e-mail, v řadě případů se bez sofistikovanějšího zámku obrazovky neobejdete.

Na čtečky otisků prstů lákají už i levné mobily

Mobil

Apple vrací do hry čtečku otisků prstů

Právě to ale v době koronavirové představuje jen obtížně překonatelný problém. Pokud máte telefon s rozpoznáváním obličeje, s nasazenou rouškou nemáte šanci přístroj odemknout. A sahat si na obličej kvůli sundání roušky pokaždé, když telefon budete chtít používat, také není v současné nelehké době dobrý nápad.

Paradoxně lépe jsou na tom přístroje, které mají zabudovanou čtečku otisků prstů. Nosit rukavice totiž na rozdíl od roušek není povinné, a tak lidé mohou své přístroje snadněji odblokovat.

Například nejlepší iPhony 11 od společnosti Apple již čtečku otisků prstů nemají, uživatelé jsou odkázáni především na odemykání pomocí rozpoznání displeje. Nejnovější iPhone SE, který se začne prodávat příští týden, čtečku nabízí. Patrně to ale není kvůli prozíravosti Applu s ohledem na současnou pandemii, ale kvůli použití staršího těla osmičkové série, které zkrátka ještě se čtečkou otisků počítalo.

Chytrý telefon Apple iPhone SEVideo: archív výrobce

Lidé si zvykli na pohodlí

Samozřejmě zámek obrazovky pomocí otisku prstů či rozpoznání obličeje se dá na jakémkoliv telefonu nahradit gestem, heslem či číselným kódem. Takové řešení ale není tak rychlé a pro uživatele pohodlné jako odemykání pomocí biometrických údajů, na které jsme si v posledních letech tolik zvykli.

Z loňské studie antivirové společnosti Eset a společnosti Seznam.cz totiž vyplývá, že již 83 % uživatelů si svá data a soukromí nějakým způsobem zabezpečuje. Nejpopulárnější je použití otisku prstu (39 %) a PIN kódu (25 %), naopak nejméně uživatelé využívají gesto (15 %).

Tento trend je dlouholetý a bezpečnostní experti jej vítají. Podle nich lze totiž gesto snáze uhodnout, protože většina uživatelů drží telefon v pravé ruce a používají jednoduchý znak. Oproti tomu je přihlášení pomocí otisku prstu poměrně bezpečné.

Většina Čechů si chrání přístup do mobilu, bezpečnostní aplikace ale moc nepoužívají

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám