Hlavní obsah

Kdo musí vyměnit mobil? Operátoři chystají definitivní konec 3G

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní operátoři se v poslední době předhánějí, kdo nabídne lepší pokrytí 5G signálem. Právě zájem Čechů o rychlá mobilní data žene do záhuby zastaralý standard 3G, který však stále ještě někteří tuzemští uživatelé využívají. Ještě před koncem roku ale mobilní sítě třetí generace odejdou postupně do důchodu.

Foto: Natalie Behring, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Využívat 3G připojení nemohou už od letošního dubna využívat zákazníci Vodafonu. V uplynulých týdnech a měsících začali mobilní sítě třetí generace rušit také zbývající dvojice operátorů – O2 a T-Mobile.

Je to kvůli tomu, aby se mohly v Česku naplno rozvinout modernější 5G sítě, které slibují dramaticky vyšší přenosové rychlosti. Jen pro porovnání, v mobilních sítích třetí generace dosahuje internet rychlosti 10 Mbps, v případě 5G je to až 1000 Mbps.

Začátek konce. Po Vodafonu a O2 dá vale 3G sítím také T-Mobile

Mobil

Většiny uživatelů se změna netýká

Většina uživatelů si této technologické změny ani nevšimne. Moderní telefony totiž dovedou automaticky přelaďovat mezi jednotlivými pásmy, takže když operátor místo 3G zapne v dané lokalitě 4G či 5G vysílač, jednoduše budou využívat modernější standard.

Majitelé několik let starých smartphonů to ale tak jednoduché už mít nebudou. Zpravidla jde o přístroje vydané před rokem 2013.

„Případné komplikace a snížení datových rychlostí mohou nastat pouze u připojení starších telefonů k internetu prostřednictvím mobilní sítě. Vesměs se ale jedná o modely telefonů starší více než 8 let, kterých je mezi občany ČR jen velmi málo,“ prohlásil ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) Jiří Grund.

Kolika lidem takový přechod způsobí komplikace, však on ani operátoři přesně nevyčíslili – všichni svorně tvrdí, že počet zákazníků využívajících 3G připojení je nižší než 1 %. Mělo by tak jít o tisíce, maximálně nižší jednotky desítek tisíc lidí.

T-Mobile začne vypínat 3G síť. Už tento týden

Mobil

Telefony budou fungovat dál. Ale bez internetu

Kdo chce telefonovat nebo psát SMS, starší telefon si měnit nemusí, využije celoplošnou síť 2G, ta zůstává. V souvislosti se změnou nicméně lidé přijdou o 3G internet v mobilu.

Lidé si snadno mohou ověřit, jaký mobilní standard jejich telefon nabízí, například na stránkách T-Mobilu. Zde je také návod, jak zjistit, zda jejich SIM karta podporuje LTE/5G připojení. U O2 stačí na svém mobilu vytočit kód *444*#.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Česko se pomalu loučí s 3G technologií

Mobilní operátoři se v poslední době předhánějí, kdo nabídne lepší pokrytí 5G signálem. Právě zájem Čechů o rychlá mobilní data žene do záhuby zastaralý...

Výběr článků

Načítám