Hlavní obsah

Sítě 5G jsou v Česku už rok, zatím ale jen ve vybraných lokalitách

Praha

Mobilní sítě páté generace (5G), které umožňují desetinásobnou rychlost připojení proti současným sítím LTE, by měly přinést nejen výrazně kvalitnější služby pro obyvatele, ale také miliardy tuzemskému průmyslu. Kmitočty v pásmu 700 MHz potřebné pro 5G vydražili v aukci loni na konci roku stávající operátoři O2, T-Mobile a Vodafone, kmitočty 3,4 až 3,6 GHz vedle nich získaly i firmy CentroNet a Nordic Telecom.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Souhrnná cena v aukci stoupla z vyvolávacích 5,4 miliardy na 5,6 miliardy korun. Čtvrtý velký operátor, který by získal pásmo 700 MHz potřebné pro celoplošné pokrytí, do Česka nepřišel. První komerční mobilní sítě 5G v Česku však byla spuštěna již o několik měsíců dříve, loni 1. července.

Prvním operátorem, který začal 5G nabízet komerčně, se stala společnost O2, která služby zavedla v části Prahy a Kolína. T-Mobile a Vodafone se přidaly o něco později, Vodafone začal 5G nabízet v Karlových Varech, v Ústí nad Labem a Jeseníku, T-Mobile první testovací síť spustil v kampusu Vysoké školy báňské v Ostravě.

Rychlé mobilní sítě 5G pokrývají zhruba třetinu populace

Mobil

Všechna rozhodnutí o přidělení frekvencí v pásmech 700 a 3400 až 3600 MHz pro Nordic Telecom, CentroNet, T-Mobile, Vodafone a O2 již nabyla právní moci počátkem letošního roku, 5. února to oznámil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Klíčové pásmo 700 MHz se pro 5G uvolnilo po přechodu televizního vysílání na nový standard DVB-T2, který vyžaduje méně frekvencí.

Pokrytí Česka sítí 5G má být otázkou několika příštích let. Například operátor O2 nedávno oznámil, že chce pokrýt celé území ČR do tří let, Prahu bude mít firma pokrytou za rok. T-Mobile letos v prvním čtvrtletí připojil přes deset tisíc nových domácností, jeho letošní ambicí je zajistit gigabitové optické spojení pro dalších 100 000 domácností. Vodafone sítí 5G podle květnových informací pokrývá 3,5 milionu lidí.

Síť 5G je pátou generací mobilních sítí, která technicky navazuje na stávající síť 4G a její standard LTE Advanced. Proti stávající technologii umožní až desetinásobnou rychlost internetového připojení. Výhodou sítí 5G je také vysoká kapacita a nízká doba odezvy, tzv. latence. To umožňuje jejich využití například v autonomních vozidlech nebo v aplikacích umělé inteligence. Předpokládá se také uplatnění v průmyslu nebo v rámci internetu věcí (síť fyzických zařízení, která jsou schopna se mezi sebou propojovat a vyměňovat si data).

Desítky miliard korun pro český průmysl

Podle v únoru zveřejněné analýzy společnosti Analysys Mason zavedení sítí 5G přinese tuzemskému průmyslu do roku 2025 příjmy přes 59 miliard korun. Náklady na zavádění technologie přitom budou činit zhruba 18 miliard Kč. Celé české ekonomice má pak podle analýzy 5G přinést 130 miliard korun, což je téměř čtyřnásobek implementačních nákladů.

Plnohodnotné využívání 5G sítí v Česku by mohlo dorazit i do odlehlejších oblastí. Účastníci nedávného webináře společnosti Ericsson uvedli, že Česko by mohlo v rámci Národního plánu obnovy část ze 4,4 miliardy korun od EU vynaložit na výstavbu mobilních sítí 5G v investičně náročných oblastech. Pokrývání těchto tzv. bílých míst, kde je modernizace infrastruktury pro poskytovatele připojení nerentabilní, si vyžádá výstavbu 120 základnových stanic pro 5G. Podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) nemá přibližně 470 000 českých domácností zatím k dispozici širokopásmové připojení k internetu.

Technologie 5G již využívají desítky zemí světa, první zemí, která spustila komerční provoz 5G, se v dubnu 2019 stala Jižní Korea. První evropská komerční 5G síť byla spuštěna společností Swisscom o dva týdny později.

Techologie 5G vyvolávají i řadu obav u lidí i vlád. V zahraničí se objevily i útoky na některá zařízení. Nejvíce diskuzí vyvolala snaha americké administrativy k vyloučení čínské firmy Huawei z budování sítí 5G. Tu USA obviňují z krádeží technologií a špionáže pro vládu v Pekingu. Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v roce 2018 označil technologie čínských společností Huawei a ZTE za bezpečnostní riziko.

Sázka na 5G vyšla. Hlad po novém iPadu Pro je obrovský

Hardware

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám