Hlavní obsah

Začátek konce. Po Vodafonu a O2 dá vale 3G sítím také T-Mobile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci března vypnul Vodafone jako první tuzemský operátor 3G síť v Česku. V uplynulých měsících začalo vypínat mobilní sítě třetí generace také O2, nyní se ke stejnému kroku jako poslední tuzemský operátor odhodlal také T-Mobile. Kdy čeká 3G signál definitivní konec v Česku?

Foto: archív operátora

Ilustrační foto

Článek

Od letošního dubna mohou zákazníci Vodafonu využívat již pouze 2G, 4G a 5G síť. Starší standard 3G operátor vypnul kvůli tomu, aby mohl zvýšit pokrytí čtvrté a páté generace mobilních sítí napříč republikou.

Žádná velká škoda to nebyla, neboť pomalejší mobilní internet využíval jen zlomek lidí. „Jen během posledních dvou let se snížila vytíženost 3G sítě u Vodafonu na desetinu. V tuto chvíli to znamená, že 3G využívá méně než 1 % zákazníků, z nichž se vypnutí citelně dotkne pouze datových uživatelů – pouhých 0,4 % zákazníků. Kdo totiž chce telefonovat nebo psát SMS, ani starší telefon si měnit nemusí, využije celoplošnou síť 2G, ta zůstává,“ informoval krátce před vypnutím 3G sítí mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

T-Mobile začne vypínat 3G síť. Už tento týden

Mobil

Rozhodnutí o vypínání 3G signálu nepadlo pouze u Vodafonu, ale také u dalších operátorů. „Vysílače se zastaralou 3G (UMTS) technologií začnou v letošním roce nahrazovat modernější 5G sítě. Rychlost internetu v mobilu se rapidně zvýší. Operátorům umožní technologická inovace poskytnout kvalitnější služby zákazníkům a významně zvýšit datové rychlosti a objem přenášených dat,“ prohlásil již dříve ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Podle něj musí operátoři postupně 3G vysílače vypínat, aby mohli rozšířit právě modernější standardy 4G a 5G. Jen pro porovnání, v mobilních sítích třetí generace dosahuje internet rychlosti 10 Mbps, v případě 5G je to až 1000 Mbps.

O2 pokrývá jen část republiky

To se skutečně stalo. Například už s koncem května O2 vypnulo 3G signál v Praze, další kraje se odmlčely mobilní sítě třetí generace tohoto operátora ve Zlínském a Olomouckém kraji. Ve všech zbylých lokalitách naší republiky je vypínání naplánováno na 30. listopadu.

„Zákazníky, kteří využívají k datování 3G, bude O2 o této změně informovat prostřednictvím SMS a e-mailů. Většina zákazníků si však změny technologie ani nepovšimne. Jejich telefon při volání a přijímání i odesílání SMS automaticky přepne do 2G sítě. Pokud budou chtít zákaznici využívat rychlá mobilní data, stačí mít SIM kartu a mobilní telefon, které podporují 4G síť,“ prohlásila Blanka Vokounová z tiskového oddělení operátora.

3G využívá jen zlomek uživatelů

S příchodem října se k vypínání 3G signálu odhodlal také T-Mobile. V pátek tak byly vypnuty 3G vysílače na Moravě. Postupně čekají stejný osud i další regiony, sítě třetí generace budou minulostí pro zákazníky tohoto operátora ke konci listopadu.

Tato změna by se nicméně měla dotknout jen minimálního počtu zákazníků – údajně jde o podíl nižší než 1 %. Většina lidí totiž dnes již používá modernější přístroje, které si poradí s rychlejšími sítěmi 4G a 5G.

Značení mobilních sítí je zmatečné, pátá generace slibuje revoluci

Mobil

Pokud lidé mají stále ještě přístroj, který je vybaven pouze 3G konektivitou, vhodné je jej vyměnit za novější model. Není to ale nezbytné, pro hlasové hovory i SMS zprávy budou starší přístroje fungovat i nadále – využívat totiž budou starší 2G síť, která je stále k dispozici. Lidé přijdou pouze o možnost mobilního internetu.

„Mobilní síť 3. generace (3G), využívající technologii UMTS, spustil český T-Mobile v roce 2009. Jednalo se o první mobilní síť schopnou vysokorychlostních datových přenosů, která zahájila dodnes trvající éru mobilních internetových služeb. Rychlost přenosů v síti 3G dosahovala 14,4 Mb/s pro stahování a 5,7 Mb/s pro nahrávání dat. V současné době je UMTS již zastaralou technologií, kterou nejprve nahradila technologie LTE v sítích 4G a nyní i mobilní sítě 5G,“ připomněla mluvčí T-Mobilu Zuzana Svobodová.

Reklama

Související články

Končí 3G. Někteří lidé musí vyměnit mobil

Mobilní operátoři se v poslední době předhánějí, kdo nabídne lepší pokrytí 5G signálem. Právě zájem Čechů o rychlá mobilní data žene do záhuby zastaralý...

Výběr článků

Načítám