Hlavní obsah

T-Mobile začne vypínat 3G síť. Už tento týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již na začátku října bude T-Mobile vypínat první 3G vysílače, které provozuje. Mobilní sítě třetí generace budou minulostí pro zákazníky tohoto operátora ke konci listopadu. Informovali o tom zástupci T-Mobilu s tím, že majitelů chytrých telefonů s podporou 4G a 5G sítí se tato změna nijak netýká.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Logo společnosti T-Mobile

Článek

Jako první budou u T-Mobilu vypnuty hned v pátek 1. října 3G vysílače na Moravě. Tato změna by se měla dotknout jen minimálního počtu zákazníků – údajně jde o podíl nižší než 1 %. Většina lidí totiž dnes již používá modernější přístroje, které si poradí s rychlejšími sítěmi 4G a 5G.

„Vypnutí sítě 3G naši zákazníci nijak negativně nepocítí, protože její roli již před dlouhou dobou převzala síť LTE (4G). Pro operátory je ale uvolnění pásma 2100 MHz velmi důležité pro další rozvoj nejmodernější vysokorychlostní sítě 5G,“ prohlásil Zdeněk Bumbálek, manažer INS a Fix produktového managementu společnosti T-Mobile Czech Republic.

Sítě 5G jsou v Česku už rok, zatím ale jen ve vybraných lokalitách

Mobil

Pokud lidé mají stále ještě přístroj, který je vybaven pouze 3G konektivitou, vhodné je jej vyměnit za novější model. Není to ale nezbytné, pro hlasové hovory i SMS zprávy budou starší přístroje fungovat i nadále – využívat totiž budou starší 2G síť, která je stále k dispozici. Lidé přijdou pouze o možnost mobilního internetu.

„Mobilní síť 3. generace (3G), využívající technologii UMTS, spustil český T-Mobile v roce 2009. Jednalo se o první mobilní síť schopnou vysokorychlostních datových přenosů, která zahájila dodnes trvající éru mobilních internetových služeb. Rychlost přenosů v síti 3G dosahovala 14,4 Mb/s pro stahování a 5,7 Mb/s pro nahrávání dat. V současné době je UMTS již zastaralou technologií, kterou nejprve nahradila technologie LTE v sítích 4G a nyní i mobilní sítě 5G,“ připomněla mluvčí T-Mobilu Zuzana Svobodová.

Lidé si snadno mohou ověřit, jaký mobilní standard jejich telefon nabízí, přímo na stránkách T-Mobilu. Zde je také návod pro to, aby zjistili, zda jejich SIM karta podporuje LTE/5G připojení.

Počet zákazníků tuzemských mobilních sítí stoupl na 16 milionů

Mobil

Anketa

Jak starý je váš mobilní telefon?
Letošní model
10,9 %
1 až 3 roky
59,7 %
4 až 6 let
17,1 %
Starší než 6 let
9,6 %
Nemám mobilní telefon
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6292 čtenářů.

Historie mobilních telefonních sítí

:: 1G bylo představeno v roce 1982 a podporovalo analogový hlas

:: 2G bylo představeno v roce 1991 a podporovalo digitální hlas a zprávy

:: 3G bylo zavedeno v roce 1998 na podporu datových a multimediálních služeb (jako je e-mail)

:: 4G/LTE bylo zavedeno v roce 2008 na podporu hlasové a datové IP komunikace a videa a mobilního internetu

:: 5G – nejnovější generace, která se postupně zavádí – je určena na podporu IoT a Big Data

Reklama

Související témata:

Související články

Končí 3G. Někteří lidé musí vyměnit mobil

Mobilní operátoři se v poslední době předhánějí, kdo nabídne lepší pokrytí 5G signálem. Právě zájem Čechů o rychlá mobilní data žene do záhuby zastaralý...

Výběr článků

Načítám