Hlavní obsah

IFA 2019: Huawei bude fanoušky napínat. Mate 30 se na obřím počítačovém veletrhu neukáže

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Na veletrhu IFA bude představovat už v pátek své novinky také společnost Huawei. Co přesně bude k vidění, zatím není jasné. Jisté je nicméně to, že se nedočkáme nové vlajkové lodi tohoto výrobce. Špičkový smartphone totiž čínský podnik ukáže až později na samostatné akci.

Huawei Mate XVideo: archív výrobce

 
Článek

V kuloárech se již nějakou dobu spekulovalo o tom, že by si chytrý telefon Mate 30 mohl odbýt premiéru právě v německém Berlíně zkraje září. Huawei ale nakonec všem spekulacím udělal přítrž, podnik totiž novinářům rozeslal pozvánku, podle které bude premiéra zmiňované novinky až 19. září v německém Mnichově.

Co tedy bude hlavním lákadlem veletrhu IFA? To se zatím neví. Podle některých zdrojů by ale podnik mohl oznámit zahájení prodeje skládacího smartphonu s ohebným displejem Mate X, který byl před pár měsíci odložen, nebo nový mobilní čipset, jenž následně nalezneme v těch nejlepších telefonech tohoto výrobce.

V každém případě to nebude mít Huawei na mobilním trhu vůbec jednoduché. Už na konci srpna se totiž ukázalo, že navzdory zmírnění obchodních restrikcí ze strany Spojených států nebudou moci chystané přístroje od Huawei využívat ve smartphonech některé služby společnosti Google.

„Ztráta Google Play znamená, že Huawei bude uživatelům muset zajistit jiný přístup ke všem aplikacím – především tedy k těm populárním, jako jsou například Facebook či Twitter,“ prohlásil technologický reportér BBC Chris Fox.

Ten zároveň zdůraznil, že používat operační systém Android může Huawei i nadále, avšak v citelně osekané podobě. Podobně to například dělá Amazon se svými tablety řady Fire, které sice staví na systému od Googlu, ale neobsahují žádné další aplikace této společnosti. „Huawei nicméně bude mít daleko složitější pozici, jak nalákat zákazníky,“ doplnil Fox.

Huawei má plán B

Na zprávu BBC prakticky okamžitě reagovala společnost Huawei, která se již delší dobu netají tím, že má v případě krizového scénáře připravený plán B. „V případě, že nám vláda Spojených států dovolí používat ekosystém Androidu, budeme ho používat i nadále. V opačném případě budeme pokračovat ve vývoji vlastního operačního systému,“ stojí v oficiálním prohlášení společnosti.

Zástupci podniku již dříve představili platformu nazývanou Harmony OS. Jde o univerzální operační systém od společnosti Huawei, který má najít uplatnění na celé řadě zařízení – poběží tedy kromě mobilů také na noteboocích, chytrých reproduktorech či v nositelné elektronice.

Foto: archív tvůrců

Harmony OS má běžet na různých zařízeních

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám