Hlavní obsah

Drtivá většina seniorů nepoužívá chytrý telefon

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než tři čtvrtiny lidí ve věku nad 65 let nepoužívají chytrý telefon, naopak pro Čechy ve věku nad 16 let jsou smartphony již samozřejmostí – pouze čtvrtina mladých mobil s vlastním operačním systémem nepoužívá. Vyplývá to z nejnovějších údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Většina seniorů si tedy pořizuje klasické tlačítkové mobily bez dotykového displeje. Takový přístroj vlastnilo v loňském roce 82 procent domácností, ve kterých žijí lidé starší 65 let.

Přesto je patrné, že popularita smartphonů roste i mezi seniory. Zatímco loni chytrý telefon vlastnilo 27 % důchodců, v roce 2018 to bylo pouze 17 %. O rostoucí popularitě to přitom platí napříč celým věkovým spektrem – loni vlastnilo mobil s operačním systémem 76 % tuzemských domácností, přitom o dva roky dříve to bylo pouze 69 %.

Je nicméně patrné, že statistiky táhnou směrem vzhůru především mladší ročníky, s přibývajícím věkem totiž podíl klesá. Ve věku do 34 let pracuje se smartphonem 97 % lidí, v rozmezí 35 až 44 let pak už jen 94 % dotázaných a ve věku od 45 do 54 let dokonce pouze 87 %. Pro úplnost dodejme, že ve věku od 55 do 64 let používá mobil 65 % respondentů.

Apple hraje druhé housle. Největším prodejcem smartphonů je Samsung

Mobil

S aplikací na koncerty

Vybavenost lidí chytrými telefony je přitom v poslední době velmi ožehavým tématem. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý v minulém týdnu v rozhovoru pro deník Právo potvrdil, že Česko připravuje aplikaci, která prokáže, že její držitelé byli očkováni, mají protilátky na covid nebo byli nedávno testováni.

Lidé by se mohli účastnit kulturních akcí právě díky mobilní aplikaci, ve které by se uchovávaly všechny potřebné informace. Aplikace má zobrazovat speciální QR kód, prostřednictvím kterého pak pořadatelé zjistí, zda mohou dotyčné jedince skutečně vpustit dovnitř. První testy aplikace by měly proběhnout již v květnu.

Zatím však nebylo upřesněno, jak by celý systém využívali lidé, kteří chytré telefony nemají.

Průzkum realizoval ČSÚ na vzorku 10 000 lidí, respektive 6000 domácností.

Dlouhý: Chystáme aplikaci pro návrat do života

Software

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Končí 3G. Někteří lidé musí vyměnit mobil

Mobilní operátoři se v poslední době předhánějí, kdo nabídne lepší pokrytí 5G signálem. Právě zájem Čechů o rychlá mobilní data žene do záhuby zastaralý...

Výběr článků

Načítám