Hlavní obsah

Apple hraje druhé housle. Největším prodejcem smartphonů je Samsung

Novinky, rim

Nejúspěšnějším prodejcem chytrých telefonů na světě je jihokorejský Samsung, který ovládá takřka čtvrtinu globálního trhu. Vyplývá to z nejnovějších dat analytické společnosti Strategy Analytics. Dvojkou světového trhu je Apple, trojkou Xiaomi.

Představení smartphonu Samsung Galaxy S21 UltraVideo: Novinky

 
Článek

Samsung aktuálně ovládá 23 procent světového trhu, což je meziroční nárůst o 32 procent. Podařilo se mu to především díky velmi široké nabídce přístrojů – v portfoliu jihokorejského elektronického gigantu nalezneme levné telefony za pár tisíc korun, ale také špičkové přístroje s cenovkou v řádu desetitisíců.

Zkraje roku představil Samsung úspěšnou řadu prémiových telefonů s písmenkem S v názvu. Minulý měsíc pak Áčka, která lákají na zajímavý poměr cena/výkon.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S21

Společnost Samsung představila smartphony řady Galaxy A (2021)Video: archív výrobce

Prodeje rostly meziročně také u Applu, a to o 44 %. Přestože americký podnik nabídku s iPhony 12 rozšířil, není ani zdaleka tak široká jako u Samsungu. Přístroje s logem nakousnutého jablka cílí kvůli své ceně v podstatě jen na náročné uživatele. Apple tak získal 17procentní podíl trhu.

Následovalo v těsném závěsu čínské Xiaomi (15 %). O čtvrtou a pátou příčku se dělily podniky Oppo a Vivo, oba s 11% podílem.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12Video: archív výrobce

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

Lidé odložili nákupy

Analytici zdůraznili, že v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl meziročně prodej smartphonů o 24 procent na 340 milionů. Lidé podle nich dohánějí odložené nákupy z loňského roku, kdy celý mobilní byznys kvůli pandemii koronaviru výrazně zpomalil, citovala agentura AFP.

Strategy Analytics si všímá také toho, že v Číně se velmi rychle rozšiřují 5G sítě, a díky tomu roste i poptávka po smartphonech, které umí s pátou generací mobilních sítí – tedy s rychlejším internetem – pracovat.

5G síť od Vodafonu využívá 40 000 lidí, kompatibilní telefon jich má dvakrát tolik

Mobil

„5G přístroje nalezneme v různých cenových kategoriích. A prakticky všechny zaznamenaly v uplynulém čtvrtletí v Číně senzační růst,“ prohlásila analytička Linda Suiová ze společnosti Strategy Analytics.

Zdůraznila přitom, že podobný trend čeká také ve zbytku světa, kde se budou postupně 5G sítě rovněž rozšiřovat.

Obává se pouze toho, že výrobci budou muset zpomalit dodávky nových přístrojů kvůli nedostatku polovodičů. V takovém případě by byl na trhu smartphonů nedostatek a prodeje by se nejspíše citelně propadly.

5G sítě představují miliardový impuls pro český průmysl, tvrdí analytici

Internet a PC

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Prodej smartphonů letos stoupne o 11 procent

Celosvětový prodej chytrých telefonů se v letošním roce zvýší o 11,4 procenta na 1,535 miliardy přístrojů. Více než třetinou se na něm budou podílet telefony...

Největší trh se smartphony rekordně roste

Největším trhem s chytrými telefony je nepřekvapivě Čína. Podle nejnovějších dat čínské Akademie informačních a komunikačních technologií (CAICT) navíc dál...

Výběr článků

Načítám